Kalle Rovanperä F1-rattiin kaudelle 2027

Kalle Rovanperä (s. 1. lokakuuta 2000 Jyväskylä) on suomalainen ralliautoilija ja lajin kaksinkertainen maailmanmestari. Hän kilpailee rallin MM-sarjassa Toyota Gazoo Racing -tehdastallissa kartanlukijanaan Jonne Halttunen.

Rovanperä voitti kaudella 2022 rallin maailmanmestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana, 22 vuoden ja yhden päivän ikäisenä. Hän rikkoi aiemmin Colin McRaen hallussa pitämän ennätyksen yli viidellä vuodella. Rovanperä varmisti mestaruutensa voittamalla syksyllä ajetun Uuden-Seelannin rallin, ja sen myötä hänestä tuli ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari sitten Marcus Grönholmin (2002).

Nuorin maailmanmestari WRC:ssä

Rovanperän saavutus vuonna 2022 oli historiallinen monella tapaa. Voittaessaan maailmanmestaruuden hän oli vain 22-vuotias, mikä teki hänestä kaikkien aikojen nuorimman rallin maailmanmestarin. Colin McRaen aiempi ennätys rikkoutui merkittävästi, sillä McRae oli yli viisi vuotta vanhempi voittaessaan mestaruutensa.

Tämä saavutus toi Rovanperälle paljon kansainvälistä huomiota ja nosti hänet rallimaailman kirkkaimpien tähtien joukkoon. Hänen kykynsä ja nopeutensa radalla ovat tehneet hänestä esikuvan monille nuorille kuljettajille ympäri maailman.

Toinen mestaruus

Kaudella 2023 Rovanperä varmisti toisen maailmanmestaruutensa sijoittumalla toiseksi Keski-Euroopan rallissa. Tämä toinen mestaruus osoitti hänen johdonmukaisuutensa ja taitonsa säilyttää korkea suorituskyky kauden läpi. Kaksi peräkkäistä mestaruutta ovat harvinaista herkkua rallin maailmassa ja korostavat Rovanperän asemaa yhtenä lajin huippukuljettajista.

Varhainen ura

Rovanperä on saanut kansainvälistä huomiota aloittaessaan ralliuransa poikkeuksellisen nuorena. Hän on tehnyt ennätykset nuorimpana tehdaskuljettajana MM-sarjassa sekä nuorimpana osakilpailun voittajana. Hänen ensimmäinen MM-osakilpailuvoittonsa tuli vuonna 2021 Viron rallissa, jolloin hän oli vain 20 vuoden ja 290 päivän ikäinen.

Palkinnot ja tunnustukset

Rovanperä on valittu autourheilun lajiliitto AKK-Motorsportin ”Vuoden autourheilijaksi” kahdesti, vuosina 2022 ja 2023. Nämä tunnustukset ovat osoitus hänen merkittävästä panoksestaan suomalaisessa ja kansainvälisessä autourheilussa.

Perhe ja tausta

Kalle Rovanperä on pitkän WRC-uran tehneen Harri Rovanperän poika. Isänsä jalanjäljissä kulkenut Kalle on kuitenkin luonut oman menestyksekkään uransa ja osoittanut, että hänellä on potentiaalia nousta vielä suurempiin saavutuksiin.

Keskeiset saavutukset

  • Kaksinkertainen rallin maailmanmestari (2022, 2023)
  • Kaikkien aikojen nuorin rallin maailmanmestari
  • Ensimmäinen suomalainen maailmanmestari sitten Marcus Grönholmin (2002)
  • Ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto Viron rallissa 2021
  • Valittu ”Vuoden autourheilijaksi” vuosina 2022 ja 2023

Kalle Rovanperän ensimmäinen voitto rata-autoilussa

Kalle Rovanperä saavutti merkittävän voiton Porsche Carrera Cup Benelux -sarjassa Italiassa, Imolan radalla. Tämä oli Rovanperän ensimmäinen ykkössija rata-autoilussa. Suomalainen rallitähti, joka tunnetaan erityisesti rallin MM-sarjasta, on nyt ottanut askeleen kohti uusia haasteita rata-autoilun parissa.

Edellisviikonloppuna Rovanperä oli voittanut Puolan MM-rallin, johon hän saapui pikahälytyksellä. Tämä tuplavoitto, ensin rallissa ja nyt rata-autoilussa, osoittaa hänen monipuoliset ajotaitonsa ja kyvyn sopeutua eri ajoneuvoihin ja ajotyyliin.

Kausi Porsche Carrera Cup Benelux -sarjassa

Tällä kaudella Rovanperä osallistuu vain osaan rallin MM-sarjan kilpailuista, sillä hän etsii uusia virikkeitä ja haasteita muun muassa rata-autoilun maailmasta. Porsche Carrera Cup Benelux -sarjan kolmas kisaviikonloppu järjestettiin Imolan radalla, Italiassa.

Ensimmäisessä kisaviikonlopussa Span radalla Rovanperä ei ollut mukana. Hän debytoi sarjassa Zandvoortin radalla, missä hän ajoi sijat 4 ja 5. Imolan viikonloppu toi kuitenkin kaivattua menestystä ja osoitti, että Rovanperällä on potentiaalia myös rata-autoilussa.

Kilpailu Imolassa

Imolan radalla ajettiin viikonlopun aikana kaksi kilpailua. Lauantaina Rovanperä starttasi paalupaikalta, mutta joutui lopulta taipumaan hollantilaiselle Paul Meijerille, joka on 39-vuotias kokenut kuljettaja. Sunnuntain kilpailussa Rovanperä ajoi jälleen paalupaikalta, mutta tällä kertaa hän onnistui pitämään ykkössijansa maaliin saakka, vaikka sai viiden sekunnin aikasakon.

– Tänään oli todella, todella hyvä kisa meiltä. Teimme pieniä muutoksia auton säätöihin, ei mitään isoa. Pystyin ajamaan normaalia ajoani, vauhti oli todella hyvä. Suurin kiitos menee tiimilleni, Rovanperä kertoi kisajärjestäjän haastattelussa.

Kiitokset tiimille

Rovanperä kiitteli tiimiään siitä, miten hyvin yhteistyö on sujunut hänen siirtyessään rallin maailmasta rata-autoiluun. Tiimin tuki ja ammattitaito ovat olleet keskeisessä roolissa, kun Rovanperä on hakenut uusia haasteita ja kehittänyt ajotaitojaan uusissa olosuhteissa.

Tiimin tekemät pienet säädöt auton asetuksiin sunnuntain kilpailua varten osoittautuivat ratkaiseviksi. Ne auttoivat Rovanperää saavuttamaan optimaalisen suorituskyvyn ja tuomaan voiton kotiin.

Tulevaisuuden näkymät

Rovanperän voitto Imolassa on merkittävä askel hänen rata-autoilu-urallaan. Tämä voitto antaa hänelle itseluottamusta ja motivaatiota jatkaa kehitystään uudella ajouralla. Vaikka hän jatkaa myös rallissa kilpailemista, rata-autoilu tarjoaa hänelle uusia mahdollisuuksia ja haasteita.

Tulevat kilpailut näyttävät, kuinka pitkälle Rovanperä voi edetä rata-autoilussa. Hänen monipuolisuutensa kuljettajana ja kyky sopeutua erilaisiin ajotilanteisiin ovat vahvuuksia, jotka voivat tuoda menestystä myös tällä uudella urapolulla.

Rovanperä F1 kuskiksi?

Kalle Rovanperä on osoittanut olevansa aivan erityinen kuski- hän on voittanut lähes lajissa kuin lajissa ja oppinut autot todella nopeasti. Voisiko Unibet sponsoroida hänet F1 kuskiksi kaudelle 2027, ja onko Rovanperällä haluja lähteä kokeilemaan myös ”kuninkuusluokassa”? Silloin hänestä tulisi melkoinen legenda, ja kenties ensimmäinen ja ehkä ainoa kuski, joka on hallinnut suvereenisti sekä hiekan että asfaltin?

Vastaa