Karting SM 2024 -kauden toinen osakilpailu Kotkassa

Karting SM/SJM -sarjakauden toinen osakilpailu ajetaan Kotkassa 29.-30.6.2024. Mukana on ennätysmäärä KZ2-kuljettajia ja yli 20 Mini60-luokan kuljettajan kattaus.

Toiseen osakilpailuviikonloppuun starttaava Karting SM -kausi 2024 tarjoaa Kotkassa helteisen viikonlopun täynnä jännitystä. Kilpailua isännöi yli 40-vuotias Kotkan FK-kerho, jonka teknisellä radalla on ajettu lukuisia kilpailuja, mutta SM-arvokisoista on ollut taukoa kolmisenkymmentä vuotta. 

Kuljettajaryntäys KZ2-kuninkuusluokkaan

SM-arvosarja on saanut kaudelle 2024 upean määrän KZ2-kuljettajia, jotka aloittavat kautensa Kotkasta. Mukana on niin vanhoja konkareita, kuin luokkaa vaihtavia haastajiakin. Kaikkia yhdistää se, että miltei jokaisella on takataskussaan jonkin värinen SM-mitali. KZ2 on suorituskyvyltään sarjan tehokkain ja ainoa vaihteellinen luokka, jossa lähdöt tapahtuvat lähtöruudukosta paikaltaan. Luokassa pääsee ajamaan 15-vuotiaana, eikä yläikärajaa ole.

Kotkan maaliviivalle on saapumassa vuoden 2023 mitalikolmikko Paavo Tonteri, Aleksi Jalava ja Santtu Juntunen. Erittäin koviksi haastajiksi voidaan nimetä ulkomaillakin podiumilla viihtynyt Kimi Tani, tämän vuoden OK-suomenmestari Alvar Siimesvaara ja kolmonen Axel Saarniala. Yhtä hyvin podiumilla ja mitalikannassa voidaan kuitenkin nähdä myös kokeneempia ja jo aiemmin menestystä niittäneitä, kuten Jani Kilpeläinen sekä Dariush Moghadampour.

OK:n kolmen kauppa S-125:n saatilla

Oulussa OK:n tahtipuikkoa heiluttanut Mike Parhiala saa Kotkassa seurakseen ainakin Elias Kivistön ja Richard Pullisen. OK-luokka on kärsinyt pientä kuljettajakatoa useamman kuskin siirtyessä luokissa ylös päin, ja se yhdistettiinkin Oulussa S-125-luokan kanssa samaan lähtöön. 125-kuutioisilla koneilla ajettava uusi S-125-luokka on suunnattu yli 17-vuotiaille. Luokassa on toistaiseksi mukana neljä kuljettajaa. Oulun osakilpailun jälkeen pistejohdossa on Antti Ollikainen.

OK-sarjatilaston TOP4

 1. Mike Parhiala 56 p
 2. Axel Saarniala, 44 p
 3. Elias Kivistö, 33 p
 4. Luca Johannesdahl, 15 p

OK-Sarjatilasto kokonaisuudessaan

S-125-sarjatilaston TOP4

 1. Antti Ollikainen, 56 p
 2. Jari Malila, 40 p
 3. Antti Kataja, 37 p
 4. Aleksi Peltoniemi, 29 p

S-125–Sarjatilasto kokonaisuudessaan

OKJ

OKJ:n 17 kuljettajaa starttaavat Kotkassa tasaisista pisteasetelmista, sillä kymmenkunta kuljettajaa on Oulun osakilpailun jälkeen pistetilastoissa parinkymmenen pisteen sisällä. Kärkipaikkaa pitää Suomea FIA Academy Trophy -sarjassa edustava Joel Taipale, mutta Otto Sakala ja Simeon Ketola ovat molemmat 10 pisteen sisällä kärjestä. Tiukkaa vastusta tarjoavat niin ikään luokan tulokkaat Oskari Walle ja Minea Poutanen. Luokka on täynnä todella nopeita kuljettajia, ja arvokisapisteiden jakautumista onkin todella vaikeaa spekuloida. Monet kuljettajista ovat hakeneet talvikaudella vauhtia harjoitteluun ulkomailta, ja nähtäväksi jää, missä määrin he pystyvät hyödyntämään ylimääräistä kokemusta Suomen radoilla. 

OKJ-sarjatilaston TOP5

 1. Joel Taipale, 42 p
 2. Otto Sakala, 37 p
 3. Simeon Ketola, 33 p
 4. Oskari Walle, 30 p
 5. Matias Ovaska, 28 p

OKJ-Sarjatilasto kokonaisuudessaan

Mini60

Tiukat ovat tilanteet myös sarjan isoimmassa luokassa, Mini 60:ssa. Reilun 20 kilpailijan määrällä saa jo aikaan todellista kisahuumaa. Nuorimman ikäluokan joukko ei jätä kylmäksi yhtään seuraajaa, vaikka sekä autojen rungot, että itse kuljettajat ovat muita luokkia pienempiä.  Pistetilaston kärjessä on Oiva Vettenranta, mutta koko kärkikolmikko Konrad Karjus ja Leo Laitinen mahtuu kolmen pisteen sisään. Vaikka podiumille mahtuu vain kolme, on tämäkin luokka täynnä nopeita kuljettajia. Palkintopallille ovat ehtineet jo kiivetä mm. Noel Gefwert sekä Hugo Kahila, ja Juho Nieminen on väläytellyt loistavaa vauhtia aika-ajoissa. Oulun perusteella on vielä turhaa vetää johtopäätöksiä, mutta Kotkan osakilpailu näyttää varmaan jo suuntaa, mihin kauden pisteiden voi odotella valuvan. Luokasta löytyy myös Kotkan ainoa oma kuljettaja Urho Ristiniemi, joka varmasti nousee vielä sarjapistesijalta 13 reippaasti ylöspäin.

MINI60-sarjatilaston TOP5

 1. Vettenranta Oiva, 63 p
 2. Karjus Konrad, 61 p
 3. Laitinen Leo, 60 p
 4. Nieminen Juho, 49 p
 5. Sandberg Leo, 48 p                                                                                            

Mini60-sarjatilasto kokonaisuudessaan

Kotkan osakilpailu striimataan Moottoriurheilu.TV:n Youtube-kanavalla, ja kisakooste näytetään viikko osakilpailun jälkeen MTV Katsomossa.

Kilpailun kooste löytyy Karting SM:n verkkosivuilta pari päivää kilpailun jälkeen. Viralliset kuvat ovat myös saatavilla heti kilpailun jälkeisellä viikolla. Kuvien pikatoimitus medialle pyynnöstä julia.makinen@autourheilu.fi

Kilpailujen selostajina toimivat Ossian Puhakka ja asiantuntijakommentaattorina Juuso-Matti Pajuranta. Asiantuntijana ja varikkohaastattelujen toteuttajana on Anssi Saarijärvi. Paljon kiitosta saanut ”mies ja ääni” -kaksikko pitää katsojan mielenkiinnon yllä ja kisatapahtumat hyvässä kerronnassa.  Kotkan kilpailutapahtumien sähköinen ilmoitustaulu löytyy Sportity-sovelluksesta, johon kirjaudutaan syöttämällä salasana KARTINGSM. Ilmoitustaululla mm. aikataulut, tulokset ja muu tarvittava kisainfo

Teksti ja kuvat: Julia Mäkinen / AKK

Yksi kommentti artikkeliin ”Karting SM 2024 -kauden toinen osakilpailu Kotkassa”

Vastaa