Rallicross-luokkien mestaruustaistelut käyntiin Kouvolassa – mielenkiintoisia nimiä mukana!

Rallicross SM -kauden toinen ja samalla rallicross-luokkien avauskilpailu ajetaan 15. kesäkuuta Kouvolan legendaarisella Tykkimäellä.

SM-mitaleista taistellaan tällä kaudella rallicrossin SuperCar, Autokrossi ja V1600 -luokissa sekä crosskartien Xtrem, Xtrem Junior ja 125/250cc -luokissa. Sarjassa on mukana myös 85-kuutoisilla crosskarteilla ajavat juniorit, jotka taistelevat SJM-pisteistä sekä 6-11-vuotiaille tarkoitettu Mini-harrasteluokka.

Sarja avattiin crosskartien osalta 18. toukokuuta Karvian moottoriradalta ja Kouvolan jälkeen tiedossa on todellinen rallicrossin superviikonloppu, kun kauden kolmas osakilpailu ajetaan 27.-28. heinäkuuta Jalasjärven Murtoharjulla yhdessä RX Mastersin kanssa. OuluZonessa ajetaan sarjan neljäs osakilpailu 17. elokuuta ja kausi huipentuu 7. syyskuuta Joensuun Ylämyllyllä.

Crosskartit käynnistivät Rallicross SM -kauden 2024

Crosskartien kuninkuusluokka, Xtrem, sujui Karvian avauskisassa hallitsevan Suomen mestarin Riku Huuhkan (Hyvinkään UA) komennossa. Huuhka jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi ja nakutti erävoitot kaikista ajamistaan lähdöistä.

– Ei oikein paremmin taas olisi voinut mennä, neljä lähtöä ja neljä voittoa. Sora sopii itselle helkatin hyvin; pääsee ajamaan poikittain, Huuhka totesi finaalin jälkeen hymyssä suin.

Xtrem-luokassa toiseksi ajoi Ville Viitanen ja kolmas oli Henri Mannismäki.

Xtrem Junioreissa sen sijaan saatiin uusi osakilpailuvoittaja, kun viime kauden 125/250cc -luokan SM-hopeamitalisti Pauli Turpeinen (Kotkan UA) piti muut takanaan alkuerissä ja A-finaalissa.

 – Hyvä päivä kaikin puolin. Auto toimi hienosti ja lähti viivasta joka kerta niin, että ei tarvinnut jäädä muiden perään ajelemaan. Se oli sitten omissa käsissä miten menee. Ei tullut mitään isompia virheitä ja se riitti tällä kertaa, Turpeinen kommentoi.

Toiseksi korkeimmat SM-pisteet luokassa kirjasi Peetu Piira ja kolmannelle sijalle ajoi viime kauden 125/250cc -kuutioisten pronssimitalisti Jesper Rantanen.

Rallicross-luokat vauhtiin Tykkimäellä

Rallicross- eli koppiautoluokissa nähdään kovan tason konkarien lisäksi uusia erittäin mielenkiintoisia nimiä. Yksi näistä on AL-Härmää edustava Joona Ojala, joka tekee koppiauton ratissa SM-debyyttinsä.

Crosskartien piikkiluokan 2021 Suomen mestari hyppää täksi kaudeksi rallicrossin SM-sarjan Autokrossi-luokkaan ja Toyota Starletin rattiin. Vasta 15-vuotias Ojala esitteli erinomaista vauhtiaan jo toukokuussa uransa ensimmäisessä rallicross-kisassa Honkajoella ja täräytti erittäin kovatasoisessa luokassa heti kolmanneksi.

Crosskartien junioriluokista on noussut viime vuosina lahjakkaita nuoria kuskeja aivan rallicrossin ja rallin SM-sarjojen kärkikahinoihin. Menestyspaineita ei maskulaisessa Ojalan tiimissä kuitenkaan vielä debyyttikaudella oteta.

– Vaikka ensimmäisestä kisasta tuli hyvä tulos, niin lähdetään silti ensisijaisesti

katsomaan ratakokemusta koppiauton kanssa. Kouvolan rata sen sijaan on oikein hyvä SM-kauden avaus, kun on hidas ja tekninen. Se sopii kuskille ja autolle, isä Marko Ojala toteaa.

Toinen mielenkiintoinen alle 18-vuotias nuorukainen on rallicrossin kuninkuusluokassa Ford Fiesta -Supercarilla debytoiva Kauhajoen UA:n Maiju Niemi.

Christian Jensen SRC-luokasta Supercarin rattiin

Viime kaudet SRC-luokassa ajanut Sipoon Autokerhon Christian Jensen hankki kauden kynnyksellä talliinsa Henri Haapamäen Ford Fiesta -Supercarin ja starttaa sillä SM-sarjan kuninkuusluokkaan.

– Viime hetken ostos, mutta eiköhän me ehditä viikonloppuna Kouvolaan. Vielä en ole koskaan ajanut nelivetoisella rallicrossia, mutta rata on tuttu, niin eiköhän se siitä. Kehittymään lähdetään ja toivotaan, että saisi ajaa puhtaita kisoja ja kalusto pysyisi kasassa. Rennoin mielin, Jensen sanoo.

Anne Rytkönen debytoi rallicrossin SM-sarjassa

Koskenkorvan Seudun Urheiluautoilijoita edustava Anne Rytkönen on yksi Suomen nopeimpia naiskuljettajia. Jokamiehenluokan kaksinkertainen Suomen mestari on saavuttanut lajin parissa menestystä jo usean vuoden ajan ja voittoja on tullut maan arvostetuimmista kisoista.

Tällä kaudella Rytkönen ottaa kuitenkin uuden stepin urallaan ja samalla pitkään kypsynyt haave toteutuu. Ilmoittautuminen on isketty rallicrossin SM-sarjan Autokrossi-luokkaan Mika Liimataisen tutulla Porsche 911:lla.

– Jokkiksessa kun rupesi menestystä tulemaan ja huomasi, että on jonkinlaisia kykyjä, niin vahvistui se ajatus rallicrossista. Seuraava askel tavallaan.

– Tämä on ensimmäinen kausi tuollaisella autolla, on lisälenkit ja spotterit, joten lähdetään ihan rehdisti kehittymään ja kehittämään omaa ajamista. Aion antaa tietysti kaikkeni, mutta pitää olla järki päässä. Pyritään nousujohteiseen kauteen, Rytkönen kommentoi.

ENNAKKOLIPUT

LIVELÄHETYS

Vastaa