Lohjalainen formulalupaus Tuukka Taponen teki vaikutuksen debyytissään legendaarisella Monacon katuradalla menneenä viikonloppuna. Monacossa menestys riippuu suuresti aika-ajoista, ja vaikka Tuukan ART-tiimin F3-auto ei ole sarjan nopein, nuori suomalainen onnistui puristamaan autostaan kaiken irti ja osoitti jälleen kerran potentiaalinsa. Lauantain sprinttikilpailussa Tuukka lähti neljännestä ruudusta ja nousi heti startissa toiseksi kilpailijansa epäonnistuttua, pitäen sijoituksensa ruutulipulle asti. Tämä upea suoritus toi Taposelle jälleen yhden palkintopallisijan F3-sarjassa, mikä osoittaa hänen tasaisuutensa ja kypsyytensä kuljettajana.
Tuukka olikin luonnollisesti tyytyväinen suoritukseensa kilpailun jälkeisessä haastattelussa. Sprinttikilpailun toinen sija Monacon kaltaisella radalla, jossa ohitukset ovat lähes mahdottomia ja virheisiin ei ole varaa, on osoitus Taposen taidoista ja paineensietokyvystä. Hän onnistui säilyttämään asemansa koko kilpailun ajan ja hyödyntämään tilaisuutensa heti lähdössä, mikä on elintärkeää Monacon kaltaisilla radoilla. Tämä suoritus on tärkeä askel hänen urallaan ja antaa hyvän pohjan tuleviin kilpailuihin tavoiteltaessa F3-sarjan kärkipaikkoja.
Monaco: Ylellisyyttä ja ohituspaikkojen puutetta
Monacon Formula-kilpailuja leimaa usein ylellisyys ja glamour, mutta itse kisat ovat tunnettuja tapahtumaköyhyydestään, erityisesti ohituspaikkojen puutteen vuoksi nykyautoilla. Tämä tosiasia korostui myös viikonlopun F3-kilpailuissa. Erityisesti lauantain pidempi pääkilpailu, johon Tuukka lähti kahdeksannesta ruudusta, havainnollisti katuradan haasteet: kilpailussa nähtiin useita kolareita ja niistä seuranneita turva-autotilanteita, mutta varsinaisia ohituksia radalla ei juurikaan nähty. F3-sarjassa pienten kolareiden ja epäonnistuneiden ohitusten määrä on usein suurempi, sillä kuljettajat ottavat kovempia riskejä päästäkseen eteenpäin urallaan, jopa Monacon kaltaisilla, ohittamiseen lähes mahdottomilla radoilla, vaikka DRS-ominaisuus onkin käytössä.
Lauantain pääkilpailun yksi mielenkiintoisimmista hetkistä olisi ollut nähdä Tuukan tiimikaverin ohitus Taposesta edellä ajavan kuljettajan ajautuessa seinään. Valitettavasti tätä ei nähty lähetyksessä, mistä myös selostaja esitti valitut sanat. Kilpailun jälkeen Tuukan taustajoukoista saatiin kuitenkin selvitys tilanteesta:
– Leon ajoi seinään, Wurtz väisti ja osui Tuukkaan, Van Hoepen meni kaikista ohi. Tuukan raidetanko mutkalle ja ratti vinossa loppukilpailun ajaminen”, kertoi Sofia Kohtala Van Hoepenin ohituksesta.
Näiden turva-autovaiheiden jälkeen Tuukka ajoi ruutulipulle seitsemäntenä, mikä oli todennäköisesti paras mahdollinen sijoitus lauantaille, vaikka tallikaveri Laurens Van Hoepen onnistuikin ohittamaan Taposen kuudenneksi. Kauden heikosti aloittanut toinen tallikaveri, James Wharton, joka oli viime kaudella tiukka kilpailija Tuukalle, sijoittui Monacossa 11:nneksi.
ART Grand Prix ja Kausi 2024
Tuukka Taposen seuraajat ovat tällä kaudella saaneet nähdä hieman erilaisen kuljettajan. Tuukka on itsekin myöntänyt haastatteluissa, että paras voittamisen nälkä on saattanut hieman laantua, sillä auto ei ole aivan yhtä kilpailukykyinen kuin esimerkiksi sarjaa johtavien Trident-autojen kaltaiset kärkitallien autot. Tästä huolimatta ART Grand Prix on tallien välisessä pistetaulukossa sijalla viisi kymmenestä tiimistä. Tuukka on itse kuljettajien GP-sijoituksessa viidentenä 51 pisteellään, vain yhden pisteen päässä neljännestä sijasta ja 26 pistettä sunnuntaina keskeyttäneestä Rafael Camarasta. Tuukka ja Rafael ovat molemmat Ferrarin kuljettaja-akatemian jäseniä, vaikka ajavatkin eri talleissa F3-sarjassa.
Kauden alussa Tuukka on joutunut opettelemaan renkaiden kunnossapitoa, mikä on entistä tärkeämpää F3-sarjassa, sillä kilpailuissa ei ole pakollisia renkaanvaihtoja. Tämä taito on ollut avainasemassa useissa kilpailuissa, ja Tuukan kyky hallita renkaiden kulumista on auttanut häntä saavuttamaan tasaisia pisteitä vaikeissakin olosuhteissa. Vaikka auton nopeus ei aina riitä kärkisijoille, Tuukan johdonmukaisuus ja kyky maksimoida tulos ovat pitäneet hänet tiukasti mestaruustaistelussa mukana.
FIA F3-viikonloppujen Rakenne
FIA F3-viikonloppujen rakennetta, ja erityisesti sprinttikilpailun lähtöjärjestystä, on kritisoitu voimakkaasti. Sprinttikilpailussa aika-ajojen 12 parasta lähtee käänteisessä järjestyksessä radalle, kun taas varsinaisen aika-ajon tulokset määräävät pääkilpailun lähtöjärjestyksen. Esimerkiksi Tuukka oli aika-ajojen kahdeksas, mikä tuotti hänelle lähtöpaikat neljä ja kahdeksan Monacossa. Pisteitä jaetaan sprinttikilpailussa kymmenelle parhaalle (10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1), kun taas pääkilpailusta saa enemmän pisteitä (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1), mikä tekee pääkilpailusta selvästi tärkeämmän F3-viikonlopun osan. On myös hyvä muistaa, että F3-sarjassa ei ole pakollisia renkaanvaihtoja kilpailun aikana, mikä tarkoittaa, että kuljettajat ajavat koko kilpailun samoilla renkailla. Tämä korostaa renkaiden hallinnan merkitystä ja on ollut yksi Tuukan oppimiskokemuksista kauden alussa.
Seuraava F3-kilpailu ajetaan kesä-heinäkuun vaihteessa Espanjan Barcelonassa, mikä on täysin erilainen rata kuin Monaco ja tarjoaa uudenlaisia haasteita kuljettajille.

Kuvat © Dutch Photo Agency