Ralli SM: Korhonen kiristi Lahden Future SM-rallin voittoon – ”Näin sen piti mestaruuden kannalta mennä”

Lahti ja sen lähialueet toimivat näyttämönä perjantaina ja lauantaina 23.-24. elokuuta ajetulle Future SM-rallille, jossa jaettiin Ralli SM -sarjan kauden 2024 kuudennet pisteet. Rallin voittoon ajoi SM1-luokassa Toyota GR Yaris Rally2 -autolla kilpaileva Laukaan Roope Korhonen.

Rallin SM-sarjan pääluokassa, SM1:ssä Roope Korhonen starttasi lauantain kisapäivään 4,4 sekunnin takamatkalta Teemu Asunmaahan nähden, joka oli ottanut luokan komentoonsa perjantaina ajettujen kolmen erikoiskokeen päätteeksi. Korhonen oli heti aamulla oivassa vireessä ja kuittasi Asunmaan ohi toisen erikoiskokeen päätteeksi. Päätöspäivän puoliväliin tultaessa Korhosen johtoasema oli kasvanut jo 7,1 sekuntiin.

Myös huollon jälkeinen rallin viimeinen kolmen erikoiskokeen lenkki käynnistyi Korhoselta vahvasti, eikä Asunmaa pystynyt kirimään eroa. Päinvastoin, ero kasvoi jokaisen erikoiskokeen päätteeksi ja Korhonen pääsi lopulta tuulettamaan voittoa 14,1 sekunnin turvin.

– Aika onnistunut päivä. Eilen vähän jäätiin, kun rengasvalinta ei ollut paras mahdollinen. Tänään meni sitten onneksi kaikki aika lailla nappiin, ei annettu Teemulle mitään saumaa. Näin sen piti mestaruustaistelun kannalta mennä, Korhonen tunnelmoi kisan viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Voitto oli Korhoselle tärkeä luokan mestaruustaistelussa. Ero Asunmaahan kasvoi nyt 20 pisteeseen ja kaikki on käytännössä omissa käsissä Kiteen finaalikisassa, jossa jaossa on 1,5-kertainen pistepotti.

Kärkikaksikon takana kolmanneksi ajoi Benjamin Korhola, jolla jäi kuitenkin lähes minuutti kirittävää Korhoseen. Korhola jatkaa myös sarjassa kolmannella paikalla.

Debytantit säväyttivät SM2-luokassa

SM2-luokassa kirkkain mitali jaettiin jo edellisessä kisassa Henri Hokkalalle, eikä miestä nähty Lahdessa viivalla. Hokkalan poisjäänti avasi peliä mukavasti, sillä voittokamppailu käytiinkin kahden luokkadebytantin, Ville Vatasen ja Henri Altomaan välillä.

Kaksikko avasi rallin perjantaina 10 sekunnin erolla Vatasen eduksi. Lauantain kisapäivään Altomaa kiristi tahtia ja kavensi eron reiluun kuuteen sekuntiin huoltotauolle tullessa. Iltapäivän lenkillä Altomaa joutui kuitenkin taipumaan lisää ja Vatanen juhli voittoa lopulta 12 sekunnin turvin. Kolmanneksi ajoi Henri Timonen

– Hyvä opintoreissu, paljon saatiin kokemusta, ja mikä tärkeintä, kaikki kilometrit talteen. Tosi mahtava reissu, Vatanen kertoili.

Altomaa kilpailee lisenssiluokkansa puolesta samalla myös Rallin Suomen Juniorimestaruussarjassa. Altomaa ja kartanlukija Jussi Kärpijoki varmistivat kakkossijallaan Junioreiden Suomen mestaruuden.

Kauppisen voitto tiivisti SM3-luokan mestaruustaistoa

SM3-luokan voittokamppailusta povattiin jälleen Leevi Lassilan ja Tuukka Kauppisen välistä. Se lopulta saatiinkin, vaikka Kauppisen vauhti ja luottamus olivatkin kateissa avauspäivän erikoiskokeilla.

Toiseen päivään sisuuntunut Kauppinen löysi väkisin lisää vauhtia ja puolivälissä päivää ero Lassilaan oli enää 3,1 sekuntia. Kauppinen siirtyi kärkeen heti huollon jälkeisellä erikoiskokeella ja lopulta voittomarginaali kasvoi 10,7 sekuntiin.

– Olihan se aika yllätys, että sai tason nostettua sen perjantain jälkeen. Eihän se edelleenkään ollut siellä missä sen pitäisi olla, mutta lauantain pystyi tulemaan jo ihan hyvin, Kauppinen arvioi.

Mestaruuden kannalta Kauppisen voitto oli lähes elintärkeä ja peli on nyt hienosti auki Kiteen finaalikisaan. Piste-eroa kaksikolla on enää vain kuusi pistettä.

Kolmannen pokaalin luokassa pokkasi sarjan belgialaisvieras Thomas ”Ginger One” Martens, joka otti Lahdessa ensimmäisen palkintosijansa SM-sarjassa.

Halosen pitkä kuiva kausi poikki

SM4-luokassa kisaan lähdettiin ilman mestari Ville Vatasta, joka hyppäsi siis paria luokkaa ylemmäs SM2:een. Hopeasta Tomi Tikkisen kanssa taisteleva Henri Sääskilahti puolestaan kaatoi autonsa sen verran rajusti testeissä, että joutui jäämään pois.

Tikkisellä oli siis loistava mahdollisuus vankistaa asemiaan hopeamitalitaistelussa, mutta autoa jo kesäkauden alussa vaivanneet tekniset viat olivat läsnä edelleen, eikä Tikkinen ehtinyt seitsemättä sijaa korkeammalle.

Luokan voittoon ajoi Lauri Halonen, 14, jolle tulos oli äärimmäisen suuri helpotus. Sarjan kuopuskuljettaja oli hurjassa iskussa talvikauden alussa, mutta sesongin viimeinen ja kesäkauden kaksi ensimmäistä sujuivat teknisten murheiden riivaamina.

– Tultiin viimeinenkin pätkä ihan kunnolla, vaikka eroa jo siinä riittävästi olikin. Kova yritys on vielä päästä mitaleille, Sääskilahti on varmasti siellä taas mukana mutta kaikkemme tehdään, Halonen päätti.

Luokassa toiseksi ajoi Aatu Hakalehto, joka jäi Halosesta 22 sekuntia. Viljami Salminen oli luokan kolmas.

Juha Salo säkenöi voittoon SM5-luokassa

SM5-luokka oli Lahdessa Juha Salon näytöstä alusta loppuun. Viime vuonna aktiiviuransa päättänyt sarjan yksi menestyneimmistä kuljettajista oli huippuvedossa kauden ensimmäisessä kisassaan kotitallissa rakennetulla Toyota Yariksella.

Karkkilan konkari osoitti, että lähes vuoden kisatauko ei tunnu missään. Pohjat yhtä vajaa jokaiselle pätkälle ja maalissa voittoa juhlittiin lähes 1,5 minuutin erolla.

– Hauska viikonloppu. Lauantain toinen lenkki oli vähän varomista, kun tiet olivat raffimmassa kunnossa. Mutta nyt tiedetään mitä autossa pitää muuttaa. Siinä on selkeästi potentiaalia ja näköjään eläkeukkokin sentään jollain tavalla tiellä pysyy, hauskaa oli, Salo naureskeli.

Toiseksi luokassa ajoi Arttu Lähdeniemi, joka siirtyi samalla sarjakärkeen ohittaen Pekka Keski-Korsun. Keski-Korsun kohtalona oli lopulta keskeytys tekniseen vikaan toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Kolmas sija meni Rasmus Tuomiselle, joka otti upean kilpailun päätteeksi ensimmäisen palkintosijansa rallin SM-sarjassa.

Future SM-rallin koostelähetys esitetään Yle TV2:ssa ja Areenassa sunnuntaina 25.8. klo 19:45. Ralli SM -sarjan seitsemäs ja viimeinen osakilpailu kaudella 2024 ajetaan 5. lokakuuta Kiteellä.