Viikonlopun yllätys Formula F3-Span osakilpailussa: lohjalainen Tuukka Taponen

Lohjalainen nuori formulalupaus Tuukka Taponen sai odottamattoman mahdollisuuden viime viikonloppuna, kun hän sai kutsun tulla ajamaan Belgiaan Formula F3-kisaa Spa-Francorchampsin radalle ART Grand Prix kolmannella autolla. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että harjoittelulle tai autoon tutustumiselle ei jäänyt aikaa, vaan Tuukka lähti kisaan lähestulkoon suoraan aika-ajot ajamalla. Aika-ajoissa Formula F3:ssa on jälleen aivan erilainen taktiikka, kuin Tuukan omassa sarjassa, joten kukaan ei odottanut liikoja. Tuukka ajoi kuitenkin hyvän aika-ajon mutta sai lauantain sprinttikisaan lähtöpaikkarangaistuksen muutaman muun kuskin kanssa.

Lauantain Sprinttikisa

Lauantain 14-kierroksen mittainen sprinttikisa käytiin Belgiassa haastavissa märissä olosuhteissa. Taponen otti rauhallisen lähdön, sai kisakaverilta pienen muistutuksen heti alussa, mutta pääsi sen lopulta hyvin muiden vauhtiin. Kisassa Taponen ei halunnut käydä haastamaan koko F3-sarjaa ajavia tallikavereitaan, mikä on ymmärrettävää. Tämä päätös jätti hänet haavoittuvaan asemaan, ja Campos Racingin Mari Boya pyyhälsi ohi vikkelästi. Taponen vietti hetken tutustuen F3-autoilun hienouksiin, ja pian hän suoriutui ohittamaan sekä Boyan että tallikaverinsa Christian Mansellin.

Hän oli maaliin tullessaan 30 lähteneestä kuskista 18. mutta F3-kisoissa usein tulee kisan jälkeisiä rangaistuksia, ja lopputuloksissa lauantain osalta Tuukka olikin lopulta 14. Paras ART Grand Prix kuski oli lauantaina 10. ajanut Laurens Van Hoepen, ruotsalaisen Dino Beganovicin voittaessa sprinttikisan. Kisan aikana Tuukka osoitti kuitenkin olevansa aivan muihin verrattavissa oleva kisakuskin ajaen parhaimman kierrosaikansa kisan neljänneksi nopeimpana kuskina.

Sunnuntain kisa

Sunnuntain kisaan Tuukka pääsi lähtemään 13.lähtoruudusta, joka oli hänen aika-ajostaan saamansa paikka. Sunnuntaina sää oli Belgiassa jo huomattavasti parempi kilpa-ajamiseen, ja vaikka rata oli vielä lähdössä märkä, voitiin odottaa kovaa kilvanajoa.
Valitettavasti vain suomalaisittain kisa ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, kun jo toisella kierroksella takajoukoissa alkoi tapahtua. Yksi Tuukan edessä olleista autoista tuli töytäistyksi keskelle rataa ja Tuukka itse sai osumaa ja hänet tuupattiin (Joshua Dufek) lopulta keskellä rataa olleen Martinius Stenshornen autoon, josta seurauksena molempien keskeyttäminen.
Keskeyttäminen ei ollut Tuukan syytä, mutta suuremmatpisteodotukset saavat vielä odotuttaa seuraaviin kisamahdollisuuksiin.

– Paljon uutta asiaa ja kokonaisuudessaan ihan hyvä viikonloppu, Tuukka kertoi ominsanoin Viaplayn kisan jälkeisessä haastattelussa.

FRECA-tauko

Tuukan F3-viikonloppu oli mahdollinen, koska hänen oma kilpailusarjansa on kesätauolla.
Seuraavan kerran Tuukka nähdään kisoissa syyskuun toisena viikonloppuna, kun FRECA-sarja palaa tauolta legendaarisella Imolan radalla.
Kaudesta on ajettu nyt 12 kisalähtöä ja jäljellä on kahdeksan. Tuukka on sarajssa toisena 160 pisteellä, kun sarjaa johtavalla Rafael Camaralla (BRA) niitä on 210.