Audi sovittaa johdonmukaisesti koko mallistonsa sähköiseen liikkumiseen – kompaktin kokoluokan autoista aina suorituskykyisempiin malleihin. Koko konsernin laajuista synergiaa hyödynnetään käyttämällä neljää alustarakennetta sekä tuotekehityksessä että tuotannossa. Tämän ansiosta Audi voi tarjota asiakkailleen räätälöityjä ratkaisuja jokaisessa segmentissä. Audi e-tron on Audin ensimmäinen suuren volyymin SUV, joka perustuu pitkittäismoottorisille autoille tarkoitettuun modulaariseen MLB evo -rakenteeseen. Neliovinen Gran Turismo e-tron GT -konseptiauto perustuu puolestaan Porschen J1-rakenteeseen. Pienempien sähköautojen lähtökohtana on Volkswagen-konsernin monipuolinen, modulaarinen MEB-rakenne (Modular electric drive matrix) ja innovatiivisissa suuremmissa malleissa käytetään uutta PPE-rakennetta (Premium Platform Electric).
Ensimmäinen täysin sähköinen MLB-rakenteeseen perustuva Audi e-tron
Audi e-tron merkitsee Audin sähköaikakauden alkua. SUV-malli on ensimmäinen auto, jossa sähköinen liikkuminen yhdistyy Audi-laatuun: hienostunut ajo- ja rekuperaatiojärjestelmä, quattro-neliveto ja maksimaalinen mukavuus. Lyhyesti sanottuna: Teknistä etumatkaa. Audi e-tron perustuu huomattavasti mukautettuun modulaariseen MLB-alustarakenteeseen (MLB evo). Sen perusta on uudessa korimuodossa, jossa on lukuisia innovatiivisia rakenne-elementtejä sekä auton alaosassa että katossa.
Kokonsa puolesta e-tron sijoittuu 2 928 millin akselivälillään Audi Q5 ja Q7 SUV-mallien väliin. Suurjänniteakku varastoi jopa 95 kWh energiaa muodostaen perustan yli 400 kilometrin toimintamatkalle (WLTP). Tämä saavutetaan pääasiassa innovatiivisella rekuperaatiojärjestelmällä, joka pystyy hyödyntämään jopa 30 prosenttia jarrutusenergiasta. Täysikokoisen SUV:in kaksi induktiomoottoria tuottavat yhdessä 300 kW:n maksimitehon ja takaavat nopeasti säätyvän nelivedon kanssa urheilullisen ja vakaan suorituskyvyn missä tahansa maastossa. Audi e-tronia voidaan ladata sekä vaihto- että tasavirralla ja se on ensimmäinen sarjatuotantoauto, jonka latauskapasiteetti on tehokkaan lämmönhallinnan ansiosta jopa 150 kW.
Suorituskykyinen J1-alustarakenne – ensimmäinen e-tron GT -konseptiauto
Audi esitteli e-tron GT -konseptiautonsa vuonna 2018 Los Angelesin autonäyttelyssä tarjoten lähes tuotantotasoisen näkymän tulevaisuuden huippusuorituskykyiseen Gran Turismo -malliin. Audi e-tron GT on tunnusomaisesti Audi ja osoittaa vaikuttavasti, kuinka paljon tunnetta sähköiseen liikkumiseen voi sisältyä. Se herättää asiakkaiden innostuksen urheilullisella ja emotionaalisella muotoilullaan ja tarjoaa kiehtovan teknologisen kokemuksen. Teknisenä perustana Audi käyttää Porschen kehittämää suorituskykyistä J1-alustarakennetta.
Audi e-tron GT -konseptiauto on varustettu kahdella kestomagnetoidulla tahtimoottorilla (PSM), jotka tuottavat 590 hevosvoiman (434 kW) tehon ja 830 Nm vääntömomentin. Neliovinen GT kiihtyy 0–100 km/h 3,5 sekunnissa ja saavuttaa 200 km/h nopeuden vain hieman yli 12 sekunnissa. Huippunopeus on 240 km/h. Audi e-tron GT -konseptiauto voidaan ladata tarvittaessa todella nopeasti. Autossa on 800 voltin korkeajännitejärjestelmä ja 350 kW:n tasavirtalatauslaitteella akun saa ladattua 80 prosentin varaukseen noin 20 minuutissa. Audi e-tron GT -konseptiauton WLTP-standardin mukainen toimintamatka yhdellä latauksella on yli 400 km.
Yli 90 kWh:n akku on sijoitettu auton alaosaan akselien väliin ja akkukoteloon on muotoiltu syvennykset takajalkatilaan. Tämän ansiosta urheiluautomaisen matalan auton painopiste on todella alhaalla, mutta istuinmukavuus ja ergonomia on kaikilla paikoilla huippuluokkaa. Kevyt kori ja hiilikuituvahvistetusta polymeeristä (CFRP) valmistettu katto edustavat parasta monimateriaalirakentamisen osaamista. Lähes tuotantotasoinen Audi e-tron GT -konseptiauto on 4,96 metriä pitkä, 1,96 metriä leveä ja 1,38 metriä korkea, eli mittasuhteiltaan tyypillinen Gran Turismo.
Matala painopiste, quattro-neliveto sekä sähkömoottorit molemmilla akseleilla ovat erinomainen lähtökohta urheiluautolle. Voimanhallinta jakaa sähkömoottorien vääntömomentin tarpeen mukaan eri akseleille ja säätää pyöriä myös erikseen. Tekninen ratkaisu mahdollistaa lukuisten erilaisten ominaisuuksien soveltamisen, kuten esimerkiksi nelipyöräohjauksen, joka tarjoaa erinomaisen käsiteltävyyden.
Sarjatuotannossa autossa voidaan käyttää eritehoisia sähkömoottoreita ja erikokoisia akkumoduuleita.
Siirtymä Audin sähköiseen maailmaan: MEB-rakenteeseen perustuva Audi Q4 e-tron -konseptiauto
MEB-rakenne merkitsee sähköautoille samaa kuin modulaarinen MQB-rakenne (modular transversal toolkit) polttomoottoriautoille: MEB on Audin täyssähköautomalliston alkupiste ja tekninen perusta tulevaisuuden kompaktikokoisille sekä keskikokoisille täyssähköisille Audeille.
Koko Volkswagen-konsernissa käytettävän MEB-rakenteen avulla Audi voi tarjota asiakkailleen kohtuuhintaisia, mutta silti teknisesti hienostuneita täyssähköautomalleja, joissa näkyy selvästi Audin DNA: kiehtova muotoilu, korkealaatuinen sisustus ja huippuluokan sähköjärjestelmä. Konsernin hyödyntäessä rakennesynergiaa maksimaalisesti tulee sähköisestä liikkumisesta houkuttelevaa monille uusille kompaktikokoisten autojen käyttäjille. Volkswagen-konsernin modulaarinen täyssähköautojen alustarakenne on suunniteltu erittäin monipuoliseksi ja skaalautuvaksi. Sen mahdollisuudet ulottuvat SUV- ja crossover-malleista perinteisempiin henkilöautomalleihin.
Koska MEB-rakenne on suunniteltu yksinomaan täyssähköautoja varten, se tuo asiakkaalle kaikki kompaktien sähkömoottoreiden ja erikokoisten litiumioniakkujen edut. Akkujärjestelmät, sähkömoottorit ja akselistot muodostavat todella tiiviin teknologisen työkalupakin. Autojen keula on huomattavasti lyhyempi kuin nykyisissä polttomoottorimalleissa – eteenpäin siirretyn etuakselin ja rintapellin ansiosta akseliväli on pidempi ja siten käytettävissä oleva sisätila huomattavasti suurempi.
Audi esitteli maaliskuussa 2019 Geneven autonäyttelyssä lähes tuotantotasoisen Audi Q4 e-tron -konseptiauton. Se on ensimmäinen MEB-rakenteeseen perustuva Audi, joka rullaa ulos tuotantolinjalta: samaan segmenttiin perinteisellä polttomoottorilla varustetun Q3:n kanssa asettuva kompakti SUV. Auton pituus on 4,59 metriä, joten se kuuluu kompaktikokoisten autojen suurimpaan kolmannekseen. Audi Q4 e-tronin sisätilat ovat 2,76 metrin akselivälin ansiosta kooltaan kuitenkin vähintään keskikokoisten autojen tasoa. Sisätilojen pituuden puolesta kaikki MEB-rakenteeseen perustuvat autot ovat nykymalleihin verrattuna yhtä kokoluokkaa tilavampia. Vaikka Audi Q4 e-tron -konseptiauton ulkomitat ovat verrattavissa Audi Q3:een, sen sisätiloja voidaan verrata Audi Q5:een.
MEB-rakenne mahdollistaa tietysti myös erilaisia tehotasoja ja vetotapoja. Etu- ja taka-akseleille sijoitetuilla sähkömoottoreilla toteutetun quattro-nelivedon lisäksi lähtötason malleissa on vaihtoehtoina myös takavetoisia, taakse sijoitetulla sähkömoottorilla varustettuja malleja.
Luksusmallien uusi perusta: PPE-alustarakenne
Suuremman kokoluokan ajoneuvoissa sekä luksusluokan malleissa Audi luottaa neljänteen alustarakenteeseen: PPE (Premium Platform Electric) on suunniteltu alusta asti yhteistyössä Porschen kanssa. Erityisen arkkitehtuurinsa ansiosta se on alusta äärimmäisen modernille teknologialle, joka tyydyttää vaativampia, suuremman kokoluokan autojen ja luksusmallien, asiakkaita.
PPE ottaa täyssähköautojen maailmassa saman roolin kuin modulaarinen pitkittäismoottoreille suunniteltu MLB-rakenne polttomoottorikäyttöisissä ajoneuvoissa. Sille on tunnusomaista huipputeknologinen, skaalautuva arkkitehtuuri, joka mahdollistaa sekä matala- että korkealattiaisten autojen toteuttamisen. Audi kehittää PPE-alustarakenteella useita mallisarjoja suuremmista keskikokoluokan autoista luksusluokan SUV-, Sportback-, Avant- ja Crossover-malleihin. Tällä tavoin Audi laajentaa sähköisillä versioilla myös suuremman kokoluokan autojen ja luksusluokan-mallien valikoimaansa.
PPE-alustarakenteen teknologinen perusta on yleisesti samanlainen kuin MEB:ssä. Lisäksi se tarjoaa valtavan potentiaalin tehoa ja suorituskykyä. Vakiona on yksi sähkömoottori takana ja huippumalleissa toinen sähkömoottori etu-akselilla, minkä ansiosta neliveto kytkeytyy tarvittaessa automaattisesti. PPE-alustarakenteen pohjalle voidaan luonnollisesti toteuttaa eri tehoisia ja erilaisen akkukapasiteetin versioita. Audi e-tron GT -konseptiauton tapaan sähköjärjestelmän jännite on 800 volttia ja yhdessä akkujen tehokkaan lämmönhallinnan kanssa se mahdollistaa pikalatauksen 350 kW:n teholla.
Matalalattiaisten PPE-alustarakenteella toteutettujen Audi-mallien mitat ja ylitykset ovat hieman lyhyemmät kuin nykyisissä MLB-perustaisissa polttomoottorimalleissa, mutta sisätilojen pituus on suurempi. Täyssähköautoille tyypilliseen tapaan niissä ei ole lattiasta kohoavaa keskitunnelia. Perinteisten premium-mallien tapaan PPE-mallit voidaan varustaa huipputekniikalla, kuten jatkuvalla voimanjaon säädöllä ja nelipyöräohjauksella.