Purismi kohtaa sähköisen suorituskyvyn: uusi Porsche Vision 357 Speedster

Porsche juhlisti kuuluisan Goodwood Festival of Speed ​​-tapahtuman 30-vuotispäivää tyylikkäästi Porsche Vision 357 Speedsterillä. Uusi konseptiauto on sisarmalli kiinteäkattoiselle Porsche Vision 357:lle, jolla urheiluautovalmistaja lanseerasi omat juhlavuoden juhlallisuutensa. Suunnittelun kannalta kunnianosoitus 356:lle, teknisesti täyssähköinen Porsche Vision 357 Speedster perustuu 718 GT4 e-Performanceen. Kaiken kaikkiaan Porsche esitteli yli 15 uutta ja klassista mallia Richmondin herttuan mailla Länsi-Sussexissa. Yksi kohokohdista oli 356 No. 1 Roadster, brändin ensimmäinen urheiluauto. Moottoriurheiluharrastajien nähtävillä oli myös kuusi Le Mansin voittaja-autoa.

Stuttgart/Chichester. ”Porsche Vision 357 on huomionosoitus ensimmäiselle Porschen mallisarjalle, Ferry Porschen unelma-urheiluautolle. Ja koska 356 on jäänyt kaikkien kollektiiviseen muistiin sekä avoautona että coupéna, sama logiikka pätee konseptiautoon: niitä voi olla vain kaksi”, sanoo Michael Mauer, Style Porschen johtaja. ”Porsche Vision 357 Speedster ilmentää brändin olemusta. Ajonautinto ja ajodynamiikka yhdistettynä erittäin puristiseen muotoon. Kuten vain muutama viikko sitten esittelemämme Mission X, tämä malli osoittaa, että jopa tuoreilla suunnittelugeeneillä Porschen DNA on selvästi nähtävissä.”

Vision 357 Speedster perustuu Porsche 718 GT4 e-performancen tekniikkaan. Joten sähkömoottorit ja akkutekniikka tulevat Mission R:stä ja runko 718 GT4 Clubsportista. Goodwood Festival of Speedin maailmanensi-iltansa jälkeen konseptiauto on esillä tämän vuoden Rennsport Reunion -tapahtumassa Yhdysvalloissa syyskuun lopussa.

Muotoilu: kallistettu tuulilasi ja yksipuolinen ajosuojus

Konseptiautossa on Speedster-mallille tyypillinen, lyhennetty ja kallistettu tuulilasi, joka korostaa entisestään auton monoliittista koria. Auton oikealla puolella on ajosuojus, joka oli aikoinaan yleistä avokattoisissa urheiluautoissa. Kuljettajan niskatuki näyttää riippuvan ilmassa sen takana olevan teknisesti suunnitellun hiilikuituelementin ansiosta. Sen takana on latausluukku ja klassisen Speedster-katon suoja.

Kaksivärinen konseptiauto, jossa on kaksi harmaan sävyä Marble Grey ja Grivelo Grey Metallic, on saanut inspiraationsa historiallisista moottoriurheilun edelläkävijöistä, kuten etulokasuojat, joita käytetään suojaamaan lentäviltä kiviltä kilpailuskenaarioissa, ja etusiivet, joissa on tummempi metalliväri. Edessä olevat vanteet on myös maalattu Grivelo Grey Metallicilla. Tätä täydentävät Miami Blue -värikontrastit, esimerkiksi konepellin pikalukitusmekanismeissa.

Juhlalogossa, jossa on iso ”75” ja kaksi vuosilukua ”1948” ja ”2023” Grivelo Grey Metallic ja Miami Blue -väreissä – tuore vaihtoehto coupé Vision 357:n koriste-elementeille, joissa punaista käytettiin lisävärinä. Tämän alapuolella on sarjakuvatyylinen yksisarvinen takapyörien edessä. Porschen suunnittelijat piirsivät myyttisen olennon nimenomaan konseptiautoa varten, ja uusivat myös iskevän ”Speedster”-logon. Ulkopeilien tilalla on kamerat. Kuten klassisissa esivanhemmissa, niitä ei ole sijoitettu oviin, vaan kauemmaksi lokasuojiin. Avokattoisessa 357-versiossa niissä on uusi, aerodynaamisesti optimoitu muoto, joka muistuttaa siipiä.

Muut ulkomuodon yksityiskohdat ovat tuttuja sen sisarkonseptiautosta: edessä oleva nelipisteinen valokuvio edustaa pyöreää muotoilua, joka muistuttaa Porsche 356:ta. Takavalot sijaitsevat suoraan koriin tehtyjen kuvioiden takana. Toinen samankaltaisuus ensimmäiselle Porsche-mallilinjalle on pystysuora säleikkökuvio takana. Kolmas jarruvalo on integroitu säleikön rakenteeseen.

Auton leveys tekee muskulaarisen vaikutelman ja parantaa ajovakautta. 20-tuumaiset vanteet on valmistettu magnesiumista ja niissä on hiilikuitunapakansi ja keskilukot. Visuaalisesti ne muistuttavat myös legendaarista Porsche-pyörää: rumpujarrullisissa 356 A:ssa ja 356 B:ssä oli vanteet, joissa oli huomattavan suuri, 205 millimetrin pulttiympyrä.

Sisustus: puristinen ohjaamo

Sisustus on pelkistetty olennaiseen ja täysin räätälöity kuljettajalle. Matalan istuimen asento on tyypillisen urheilullinen. Hiilikuituinen istuinkuori on integroitu monokokkirunkoon. Kuljettaja istuu Racetex-pinnoitetuilla pehmusteilla ja pysyy tukevasti paikallaan 6-piste turvavyön avulla, jossa on Miami Blue -vyöhihna. Mittaristo näkyy ratin takana läpinäkyvänä pintana. Kilpa-ohjauspyörä on esimerkki keveydestä. Yksittäiset säätimet puolestaan ​​seuraavat ulkoasun korostusväriä Miami Blueta.

Koko kojelauta on hiilikuitua. Vaihtoehtona perinteiselle hansikaslokerolle oikean yläkulman Miami Blue -hihnoja voidaan käyttää lisävarusteiden kiinnittämiseen. Yksinkertaiset kangashihnat korvaavat perinteiset ovenkahvat. Tämä kilpa-autoista otettu yksityiskohta säästää painoa.

Ikonien paraati: muut Porsche-mallit Festival of Speed ​​-tapahtumassa

Vision 357 oli Porschen kohokohta Goodwoodissa, mutta se ei suinkaan ollut ainoa urheiluautovalmistajan harvinaisuus, joka on paikalla tapahtumassa. Porsche toi yli 15 uutta ja klassista mallia West Sussexiin. Erityinen Porsche-paraati kiipesi Festival of Speed ​​-tapahtuman kuuluisalle kukkulalle kahdesti päivässä. Maineikasta muodostelmaa johti 356 nro 1 Roadster. Sitä seurasi 928 ”Trigema” -kilpailuversio vuodelta 1983, Cayenne Transsyberia, 959, 911 Turbo S (tyyppi 993) ja hyvin erikoinen 911 Carrera S (991). Tämä kertaluonteinen malli oli miljoonas 911, joka on valmistettu ikonisen urheiluauton tulon jälkeen vuonna 1963.

Porsche juhlii myös Le Mansin 24 tunnin ajon 100-vuotisjuhlaa Goodwoodissa. Kaiken kaikkiaan brändi pitää hallussaan ennätystä: 19 kokonaisvoittoa. Porsche esittelee muun muassa myös kolme luokan mestaria ja kolme yleisvoittajaa Goodwoodissa. Tämä sisälsi 718 W-RS Spyderin (2,0 litran luokan voittaja vuonna 1961), 935 Martinin (luokan voittaja vuonna 1976) ja 911 RSR:n ”Pig” -mallin (GTE Pro -luokan voittaja vuonna 2018). Kokonaisvoittajien trioon kuuluivat 936/81 Spyder, 911 GT1 ’98 ja 919 Hybrid vuodelta 2017.

”75 Years of Porsche Sports Cars” -juhlallisuuksissa ensi-iltansa saaneet 718 Spyder RS ja Mission X esiteltiin nyt laajemmalle yleisölle ensimmäistä kertaa Goodwoodissa. Puristisen roadsterin, 718 Spyder RS:n, suunnittelu on omistettu maksimaaliseen ajonautintoon mutkaisilla maanteillä. Mission X -konseptiauto on hyperauton näyttävä uudelleentulkinta, jossa on Le Mans -tyyliset ovet, jotka avautuvat ylöspäin eteen, sekä tehokas sähköinen voimansiirto.

Stuttgartissa toimivan urheiluautovalmistajan nykyisten mallien lisäksi Goodwoodin vierailijoilla oli mahdollisuus nähdä myös Porsche ”Junior 108” -dieseltraktori. Loppujen lopuksi asiakaskehityksestä saadut palkkiot olivat olennainen osa yrityksen portfoliota aikoina, jolloin Porsche 356 oli tuotannossa. Vuosien 1949 ja heinäkuun 1963 välisenä aikana valmistettiin noin 120 000 Porsche-nimeä kantavaa traktoria.

Ainutlaatuinen: Goodwood Festival of Speed

Brittiläinen Sunday Times kuvaili aikoinaan legendaarista mäkikilpailua Festival of Speed ​​-tapahtumaa ”Monacon Grand Prixin ja Royal Ascotin risteyksenä”. Vaativa heinäpaalien reunustama 1,86 km:n rata on haaste niin kuljettajalle kuin autollekin. Kierros kulkee Goodwood Housen, Richmondin 11. herttuan Charles Henry Gordon-Lennoxin kartanon läpi. Innokas moottoriurheilun harrastaja perusti Goodwood Festival of Speed ​​-tapahtuman vuonna 1993. Noin 180 000 moottoriurheilun fania osallistuu vuosittain historiallisten ja nykyaikaisten kilpa-autojen tapahtumaan Länsi-Sussexissa Etelä-Englannissa.

Porsche (K Auto AC Oy) on Suomen virallinen uusien Porsche-merkkisten henkilöautojen maahantuoja ja jälleenmyyjä. Vuonna 2022 Porschen rekisteröinneistä 94 % oli sähköisellä voimalinjalla varustettuja malleja. Täyssähköautojen osuus oli jo 49,5 % ja ladattavien hybridien osuus 44,6 %. Asiakkaille toimitettiin 386 autoa, kasvua 15,9 % vuoteen 2021 verrattuna. Suomessa Porsche Centerit (Espoo, Helsinki, Tampere, Turku) ovat täyden palvelun autoliikkeitä, jotka palvelevat ammattitaidolla niin uusien Porsche-mallien kuin vaihtoautojenkin, huollon sekä tarvike- ja oheismyynnin osalta. Porsche Service Center (Oulu) palvelee huollon sekä tarvike- ja oheismyynnin osalta. Porsche-uutishuoneen aineisto on tarkoitettu ainoastaan median käyttöön ja se on tekijänoikeussuojattua. Materiaalin tekijänoikeudet kuuluvat K Auto Oy:lle tai Porsche AG:lle. Materiaalin käyttö kaupalliseen tarkoitukseen ja muuhun levitykseen ei ole sallittua. Porsche on Suomessa osa K Auto Oy:tä ja K-ryhmää.

Vastaa