Suomalaista moottoriurheilua: jokkis

Jokamiehenluokka, eli Jokkis, on lähtöisin Suomesta ja sen juuret ulottuvat 1970-luvulle. Alun perin laji kehitettiin tarjotakseen edullinen ja helposti lähestyttävä moottoriurheiluvaihtoehto kaikille autoilusta kiinnostuneille. Lajin suosion kasvaessa myös säännöt ja järjestelyt ovat kehittyneet vastaamaan kasvavaa harrastajamäärää ja kilpailun tasoa.

Jokkiksen perusidea on ollut alusta asti mahdollistaa kilpa-autoilu lähes kenelle tahansa. Tämä on saavutettu pitämällä kustannukset alhaisina ja tekniset säännöt joustavina. Lajin motto ”jokamiehenluokka” kuvastaa tätä periaatetta, sillä kilpailemaan voi osallistua kuka tahansa, joka täyttää tarvittavat ehdot ja on suorittanut vaadittavat tutkinnon ja lisenssit.

Kilpailuluokat

Jokkiksessa on useita kilpailuluokkia, jotka on jaettu ikä- ja sukupuoliperusteisesti. Nuorten luokkaan voivat osallistua 15-17-vuotiaat kuljettajat, ja heillä on mahdollisuus ajaa yhdessä sekä poikien että tyttöjen kanssa. Naisten luokkaan voivat osallistua yli 18-vuotiaat naiskuljettajat, ja senioriluokka on avoinna yli 50-vuotiaille.

Yleisessä luokassa kilpailevat yli 18-vuotiaat, ja tämä luokka onkin usein lajin kovatasoisin. Näiden perusluokkien lisäksi järjestetään erilaisia erikoiskilpailuja, kuten joukkuekilpailuja ja SM-tason kilpailuja, joissa ajetaan Suomenmestaruuksista.

Radat ja kilpailupaikat

Jokkiskilpailut ajetaan pääasiassa soraradoilla, mutta ratoja on myös sellaisia, joissa on vaihtelevasti sora- ja asfalttiosuuksia. Suomessa on noin 100 erilaista jokkisrataa, ja muutamia kilpailuja ajetaan kokonaan asfaltilla moottoriradoilla. Talvella kilpailuja järjestetään sekä järvien jäällä että maalle jäädytetyillä radoilla, mikä tuo lisähaastetta ja -vaihtelua kilpailuihin.

Kilpailujen järjestäminen

Jokkiskilpailuja järjestetään ympäri vuoden, ja vuosittain kisakalenterissa on noin 100 kilpailua eri puolilla Suomea. Kilpailujen osallistujamäärät vaihtelevat pienistä, muutaman kymmenen kuljettajan kilpailuista suuriin, jopa yli 700 kuljettajan mammuttikilpailuihin. Lisäksi seurat järjestävät omia jäsentenvälisiä kilpailuja, joissa osallistuminen on helpompaa ja edullisempaa.

Kilpailujen järjestäminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä, ja seurat ovatkin keskeisessä roolissa tapahtumien onnistumisessa. Kilpailut suoritetaan pudotusajona, ja ne etenevät järjestäjän julkaisemien ajokaavioiden mukaisesti eri erävaiheiden kautta finaaleihin.

Ostotarjousmenettely

Jokkiksen erityispiirre on kilpailun jälkeinen ostotarjousmenettely, jossa kilpailijat voivat jättää tarjouksia muiden kilpailijoiden autoista. Tämä menettely takaa sen, että autot pysyvät edullisina ja kilpailukykyisinä. Ostotarjouksessa auton hinta on 2000 euroa, ja mikäli autosta jätetään useampi tarjous, suoritetaan arvonta.

Kilpailija voi myös tehdä suojatarjouksia omasta autostaan, mikäli hän haluaa varmistaa auton säilymisen itsellään. Tämä systeemi luo lajiin oman jännittävän elementtinsä ja lisää yhteisöllisyyttä, kun kilpailijat pääsevät osallisiksi toistensa autoista.

Kilpailulisenssit ja vakuutukset

Kilpailemiseen vaaditaan JM-tutkinnon suorittaminen sekä kilpailulisenssi, joka sisältää tapaturmavakuutuksen. Tämä takaa sen, että kaikki kilpailijat ovat perehtyneet lajin sääntöihin ja turvallisuusohjeisiin. Lisenssiin sisältyvä vakuutus tuo myös turvaa mahdollisten onnettomuuksien varalle.

Jokkiksen turvallisuusvaatimukset ovat tiukat, ja autojen sekä kuljettajien varusteiden tulee täyttää määrätyt standardit. Tämä on tärkeää, sillä lajiin kuuluu nopeus ja kontaktitilanteet, jotka voivat johtaa onnettomuuksiin ilman asianmukaista varautumista.

Suomenmestaruuskilpailut

Suomenmestaruuksista ajetaan viidessä eri luokassa: JM SM Nuoret, JM SM Naiset, JM SM Yleinen EVK, JM SM Yleinen sekä joukkuekilpailu JM SM Liiga. Nämä kilpailut ovat lajin huipentumia, ja niissä nähdään usein lajin parhaat ja kokeneimmat kuljettajat.

Suomenmestaruuskilpailut keräävät paljon katsojia ja mediahuomiota, ja ne tarjoavat kuljettajille mahdollisuuden näyttää taitonsa ja kilpailla arvostetuimmista titteleistä. SM-kilpailut ovatkin monen jokkiskuljettajan uran kohokohtia.

Yhteisöllisyys ja harrastajakunta

Jokkiksen harrastajakunta on laaja ja monipuolinen, ja lajin parissa on niin nuoria kuin vanhoja harrastajia. Lajiin kuuluu vahva yhteisöllisyys ja talkoohenki, joka näkyy kilpailutapahtumien järjestelyissä ja seurojen toiminnassa. Yhteiset ponnistelut ja intohimo lajiin luovat vahvoja ystävyyssuhteita ja yhteisöllisyyttä.

Jokkis on monelle harrastajalle elämäntapa, ja kilpailuihin liittyvä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovatkin monelle lajin suola. Seurat järjestävät myös erilaisia tapahtumia ja harjoitustilaisuuksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden kehittää taitoja ja viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa.

Tärkeimmät säännöt ja ohjeet

  1. Kilpailijoiden ikävaatimukset:
    • Nuorten luokka: 15-17 vuotta.
    • Naisten luokka: yli 18 vuotta.
    • Yleinen luokka: yli 18 vuotta.
    • Senioriluokka: yli 50 vuotta.
  2. Kilpa-auton tekniset vaatimukset:
    • Autojen tulee täyttää lajin tekniset säännöt.
    • Autojen tulee olla myyntivelvoitteen alaisia.
  3. Kilpailulisenssi ja tapaturmavakuutus:
    • JM-tutkinnon suorittaminen.
    • Kilpailulisenssin hankkiminen.
  4. Kilpailujen järjestäminen ja ajotavat:
    • Kilpailut suoritetaan pudotusajona.
    • Joukkuekilpailuissa käytetään pistetyyppistä ajotapaa.
  5. Ostotarjousmenettely:
    • Auton hinta ostotarjouksessa 2000 euroa.
    • Useamman tarjouksen tapauksessa arvonta.

Linkkejä:

www.jokkis.net

Kilpailukalenteri

Säännöt

Vastaa