Tieliikennelaki vei taloyhtiöiltä oikeuden kunnalliseen pysäköinninvalvontaan

Viime kesänä voimaan tullut uusi tieliikennelaki on johtanut hankaliin pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla. Tieliikennelaki ei sisällä säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.

Säännöksen puuttumisen vuoksi yksityiset alueet, kuten taloyhtiön piha-alueet, jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle. Joillakin paikkakunnilla kunnallinen pysäköinninvalvonta on ilmoittanut taloyhtiöille, ettei se pysty puuttumaan tilanteeseen, jos joku on pysäköinyt vastoin taloyhtiön pysäköintisääntöjä ja -ohjeita.

”Olemme saaneet pysäköintiongelmasta runsaasti yhteydenottoja eri puolilta maata, ja taloyhtiöiden tilanne on todella vaikea, kun taloyhtiö ei pysty ongelmatilanteissa kääntymään kunnallisen pysäköinninvalvonnan puoleen”, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Maastoliikennelaki ei sovellu taloyhtiöiden pihoille

Liikenne- ja viestintäministeriöstä on kerrottu, että valvonta olisi edelleen mahdollista maastoliikennelain perusteella, vaikka tieliikennelain perusteella se ei enää sitä ole.

”Maastoliikennelakia sovelletaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttöön maastossa. Asuinrakennusten yhteydessä sijaitseva taloyhtiön pysäköintialue ei mielestämme ole maastoa, eikä siten sovellu maastoliikennelain piiriin”, Kristel Pynnönen toteaa.

Kiinteistöliitto on ehdottanut liikenne- ja viestintäministeriölle, ympäristöministeriölle ja oikeusministeriölle tilanteen korjaamista pikaisesti lainsäädäntömuutoksin.

”Yksinkertaisinta olisi palauttaa tieliikennelakiin siinä aiemmin ollut maininta siitä, että pysäköinti yksityisalueella on kielletty ilman maanomistajan lupaa”, Pynnönen sanoo.

Kiinteistöliiton mielestä tilanne olisi korjattava nopeasti, koska tällä hetkellä isoimpien kaupunkien keskeisillä paikoilla sijaitsevissa taloyhtiöissä lainsäädäntömuutos on ajanut pysäköintitilanteen paikoin suorastaan kaoottiseksi, eikä tilanteeseen pystytä nykylain perusteella nopeasti puuttumaan.

Lähde: STT Info

Vastaa