Autoilu osana arkea

Jokainen auton omistaja tietää, kuinka vaikea ilman autoa on elää, kun siihen kerran on tottunut. Mutta entä jos omaa autoa ei vielä ole? Ensimmäisen auton hankkiminen ei ole helppoa, mutta usein kannattaa – etenkin silloin, jos asuu alueella, jossa julkiset liikenneyhteydet eivät ole kovin hyvät. Lisäksi auto helpottaa usein arkea monin tavoin, kun ei tarvitse selailla aikatauluja ja lomamatkat ja kauppareissutkin helpottuvat. Hyvän ensiauton valinta voi pahimmillaan olla rulettia, sillä vaihtoehtoja on monia ja kysymyksiä sitäkin enemmän. Mitä kaikkea auton hankinnassa on syytä ottaa huomioon? Tässä artikkelissa käydään läpi pari yleisintä kysymystä, joita erityisesti ensiauton ostamiseen liittyy.

Uusi vai käytetty?

Yksi ensimmäisistä auton hankintaan liittyvistä kysymyksistä on tietenkin se, haluaako auton ostaa uutena vai käytettynä. Suurin ero näiden kahden välillä on luonnollisesti hinta. Käytetyn auton voi saada helposti muutamalla tonnilla, mutta uuden auton hankintaan kannattaa varata rahaa huomattavasti enemmän. Vaikka uusi auto onkin paljon kalliimpi, on se kuitenkin käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan luotettavampi, sillä se ei ole vielä ehtinyt kulua ja ryvettyä elämän teillä toisin kuin käytetty auto. Lisäksi uuden auton ostamista varten on mahdollista nostaa lainaa, jota maksaa sitten pikkuhiljaa pois, jos on vain tietty käteissumma säästettynä. Käytetyn auton hankintaan lainaa ei välttämättä tarvitse nostaa, mutta tämä riippuu tietysti auton hinnasta. Käytetty auto voi hintansa lisäksi olla joskus myös ekologisempi valinta kuin uusi. Lisäksi kannattaa muistaa, että käytetty auto ei välttämättä tarkoita huonoa – monet käytettyinä hankitut autot ovat hyvässä kunnossa vielä kymmenenkin vuotta jälleenmyynnin jälkeen.

Perinteinen vai sähköllä toimiva – vai kenties hybridi?

Auton ikävuosien lisäksi kannattaa pohtia tarkkaan myös auton kenties tärkeintä ominaisuutta eli sitä, kulkeeko se polttoaineella vai sähköllä. Yhä useampi valitsee näiden kahden välimuodon eli hybridiauton, jota voi tarpeen tullen joko tankata tai ladata. Polttoaineella kulkevan auton etu on ehdottomasti sen helppous: niin sanotut perinteiset autot ovat yhä valtavirtaa, ja tankkauspisteitä löytyy ympäri Suomea runsain määrin ja tasaisin välimatkoin. Selvä miinus perinteisen auton suhteen on sen epäekologisuus, sillä se saastuttaa selvästi sähkö- ja hybridiautoja enemmän. Lisäksi bensiinin hinta on tällä hetkellä pilvissä, joten edulliseksi vaihtoehdoksi sitä ei näinä markkina-aikoina voi kutsua.

Sähköauto on hyvä vaihtoehto etenkin isoissa kaupungeissa liikkuvalle, sillä aivan jokaisessa syrjäkylässä ei Suomessa vielä voi sähköautoja ladata. Latauspisteiden määrä kuitenkin kasvaa koko ajan, ja yhä useammassa taloyhtiössäkin on mahdollista saada sellainen käyttöönsä. Sähkön hinta on sekin tällä hetkellä hälyttävän korkea, joten roposia ei pääse tämänkään auton kanssa juuri säästämään. Lisäksi hyviä sähköautoja voi olla vaikea löytää, sillä ne eivät kasvavasta suosiostaan huolimatta ole läheskään yhtä yleisiä kuin perinteiset autot.

Hybridiauto on näiden kahden välimaastossa, ja se onkin hyvä vaihtoehto etenkin sähköautosta haaveilevalle. Yhä useampi hankkii hybridin, koska ei halua käyttää enää pelkästään polttoainetta (joko taloudellisista tai ekologisista syistä), mutta pelkällä sähköllä kulkevaan autoon sitoutuminen tuntuu turhan suurelta askeleelta. Hybridi onkin siitä hyvin kätevä vaihtoehto, että se mahdollistaa hyvin joustavan arjen omistajansa kulutustottumuksien suhteen. Yksi huono puoli hybridissä on ehdottomasti se, että kovin montaa käytettyä hybridiä ei vielä liene markkinoilla: kyseessä on kuitenkin verrattain uusi malli. Käytetystä autosta haaveilevan onkin ehkä parasta pidättäytyä perinteisten, polttoaineella kulkevien autojen silmäilyssä, sillä niissä on käytettyinä kaikkein eniten valinnanvaraa.

Vastaa