F-Cup: F-Cupin kausi käynnistyy lauantaina Jämsän seudun legendaarisilla teillä

F-Cup Rallisarja 2024 käynnistyy lauantaina Jämsän alueen maukkailla rallibaanoilla. Viiden erikoiskokeen ja 60 erikoiskoekilometrin mittainen JMK Rallin reitti sisältää takuuvarmasti herkullisia osuuksia niin kuljettajien kuin yleisönkin riemuksi. Kilpailijoita Suomen MM-rallistakin tutuilla pätkillä nähdään yhteensä 150. 

Tänä vuonna rallisarjassa ajetaan kaikkiaan kuusi osakilpailua, joista kaksi ajetaan talvella, kaksi kesällä ja kaksi syksyllä. Loppupisteisiin lasketaan kunkin kilpailijan viisi korkeinta pistemäärää. Lisäksi jokainen sarjaan ilmoittautunut on oikeutettu kilpailemaan kertaalleen kauden aikana valitsemassaan osakilpailussa 1,5-kertaisista pisteistä. Kaikkiaan Cup-tittelistä mitellään tällä kaudella seitsemässä eri kategoriassa. 

Nuotti-kategoriassa ajokit on jaettu kuutiotilavuuden mukaan kolmeen luokkaan, luokat 1,2 ja 3. Pikkuluokassa ajetaan kuutiotilavuudeltaan enintään 1850 cm3 moottoreilla, väliluokassa haarukka on yli 1850cm3 ja enintään 2400 cm3 ja vastaavasti isossa luokassa yli 2400 cm3.

Nuottien paremmuudesta lähtee mittelemään kaikkiaan 33 autokuntaa. Keulilla liikkeelle ampaisee hallitseva mestari Mika Lemmetti, jonka vanavedessä mitalistit Eetu Kortelainen sekä Joonas Lindroos ovat seuraavina starttivuorossa. 

Lemmetti on ilmoittanut, ainakin alustavasti, ajavansa vain kauden avauksen ja keskittyvänsä tällä kaudella Rallisprint SM -sarjan kiertämiseen. Luokan mestari tulee siis hyvin suurella todennäköisyydellä vaihtumaan kauden päätteeksi. 

Kotinurkillaan Jämsässä ajava Lindroos on avauskisan suosikki numero yksi voittajaksi ja takuuvarmasti sarjaakin ajatellen kova luu voitettavaksi. Viime kaudella mestaruus lipui käsistä jo talvikauden toisessa osakilpailussa tekniseen vikaan, tällä kaudella säännöt eivät ole yhtä armottomat, kun yksi kilpailu voidaan jättää loppupisteistä pois. 

Kärkijoukkoihin varmuudella tähtääviä kuljettajia ovat myös Koski-Lammin veljekset Heikki ja Juho, Nico Valkonen, Markus Hellström, Peetu Patajoki, Jarkko Ojala, Kalle Asikainen sekä viime kaudella neljänneksi jätetty Tuukka Kauppinen, näidenkin jatkoksi on tukku kovia nimiä takaa himoitsemassa ylöspäin tuloslistalla.

Neliveto Cup on nimensä mukaisesti suunnattu nelivetokalustolle ja kyseessä on F-Cupin kategoria jossa käytetään nuotteja. Numeroinniltaan nelivedot kuuluvat luokkaan 12.

Sarjapisteistä on ilmoittautunut ajamaan 9 autokuntaa, mutta Jämsässä luokan kilpailijoita on mukana 13 autokuntaa. Koko sarjaa ajatellen suosikkilistan kärjessä lienee Ralli SM -sarjaa SM2-luokassakin kiertävä Jooa Iivari, jota haastaa tukku nelikkojen cupissa aiempina vuosina tutuiksi tulleita nimiä kuten Juha Koljonen, Jari Puntanen ja viime kauden mestari Tomi Rönnemaa. Mielenkiintoinen nimi on sarjan ulkopuolinen irlantilainen Eamonn Kelly, joka on mukana kerryttämässä Ruotsin MM-rallin Junior WRC- ja WRC3-sarjan avausta varten kokemusta lumelta.

Yleinen on kategorioista se ”vanhan ajan” pääluokka, jossa ajetaan ilman nuotteja. Luokkanumerot 4,5 ja 6 on varattu Yleiselle. Muutamana viime vuonna tästä kategoriasta on kovalla prosentilla siirrytty Nuotti-kategoriaan. Sarjaan ilmoittautuneita autokuntia on seitsemän. Takavuosien F-Cupin mestari Juha Högström saa kovan haasteen nuoremmiltaan, Eetu Kainulainen on viime vuoden pronssimitalisti, Aki Laakkio puolestaan junioreiden hopeamitalisti. Mestaruuden yleisessä viime kaudella napannut Mika Ruohio siirtyi Nuotti-kategoriaan.

Senioreissa kymmenkertainen mestari Kari Kytölä jätti pelikentän muille auki, eikä ole tänä vuonna sarjassa mukana. Seniorien sarjaan on ilmoittautunut kaikkiaan 12 autokuntaa, Jämsässä senioriluokassa on kuitenkin mukana peräti 15 autokuntaa.

Viime kauden Juniorien Cupin voittanut Heikki Hosionaho on nyt mukana senioreissa, samoin on Yleisen hopeamies Mika Korhonen, takavuosien seniorimestari Lasse Hirvijärvi on myös mukana, sekä uutena kovana nimenä Mika Rantasalo, jolta kovaa ajaminen luonnistuu niin nuotista kuin ilmankin. Senioreille on varattu luokkanumerot 7 ja 8. Uutena asiana tälle vuodelle on, että seniorit on jaettu nuotittaviin ja nuotittamattomiin. 

Junioreissa nähdään tälle kaudelle suoranainen ryntäys, mukaan sarjaan on ilmoittautunut peräti 35 autokuntaa ja Jämsässä luokassa on mukana vielä pari autoa enemmän. Pisteitä kerrytetään junioreissa kolmessa luokassa, numeroiltaan 9,10 ja 11 ja tutusti moottorin kuutiotilavuuden mukaan.

Ennakkoon kovien nimien listalle voitaneen nostaa viime vuoden päätöskisan voittaja Antti Laakkio, pronssimitalisti Joakim Löfvik, nelospaikan naarannut Tommi Lämsä. Kuinka korkealle yltävätkään viime vuoden Junnu SM-sarjan hopeamitalisti Samu Koivuranta, rallisprinteistä ja jääradan SM-karkeloista tuttu Juha-Pekka Pesonen tai Junnu SM:n puolella kausina 2020 ja 2021 hopeaa ja pronssia ottanut Juhani Männikkö.

Uutena tälle vuodelle on kehitetty V1600 Cup, johon voi osallistua ennen vuotta 2005 valmistetuilla V1600-luokan ajokeilla. Sarjaan on ilmoittautunut 9 autokuntaa ja Jämsässä mukana on vielä yksi autokunta enemmän. Luokkanumero tälle luokalle on 13. Kokemus ja nuoruus kamppailevat tässä luokassa, peittoaako kokemus nuoruuden innon. Monipuolisin autourheilukokemus lienee Risto Laineella, joka nuoruudessaan menestyi kartingissa EM-tasolla asti, takavuosina pyöritti rallissa MM-tasolla Suzukin junioritiimiä, on toiminut lajiliitto AKK:ssa rallin lajipäällikkönä, kehittänyt aikanaan Sport 2000-luokkaa radalle, toiminut suositun autourheilulehden johdossa ja nykyään menestyksekkäästi rallirenkaiden parissa.

Nuorten Cup on myöskin uusi luokka kaudelle 2024. Se on suunnattu kuljettajille, jotka ovat iältään 14-18 vuotiaita. Luokkanumero on 14 ja kuljettajia sarjaan on ilmoittautunut 7 autokunnan verran.

Mukana on monia kuljettajia, joilla laji kulkee vahvasti suvussa. Yksi heistä on Eveliina Lindroos, jolla laji on ”sukurasitteena” vähintään neljännessä sukupolvessa. Isä-Joonas saa omien ajojensa lisäksi jännittää tyttären suoriutumista. Vielä viime kaudella nuori nainen istui isänsä ja tätinsä Minnan kartturina ja polte kartturiksi oli suurta, nyt rooli ajokissa on kuitenkin vaihtunut, kun Minna Lindroos istuu kartturin paikalle.

Rallin tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta f-cup.fi. Suora lähetys Jämsästä käynnistyy Moottoriurheilu TV:n YouTube-kanavalla klo 11. 

Kilpailuun ilmoittautuneet »
Sarjasäännöt 2024 »

F-Cupin kalenteri kaudella 202427.1. JMK Ralli, Jämsä 
2.3. XXI Kangasniemi Ralli, Kangasniemi      
11.5. Imatraralli, Imatra
8.6. XLVII Rantaralli, Mynämäki
14.9. Viihdekeskus Hojo Hojo Ralli, Kuopio
12.10. RDT Ralli, Askola

Yksi kommentti artikkeliin ”F-Cup: F-Cupin kausi käynnistyy lauantaina Jämsän seudun legendaarisilla teillä”

Vastaa