Rallicross SM -kausi jatkui viikonloppuna aurinkoisessa kelissä Tykkimäen moottoriradalla Kouvolassa. Crosskartit avasivat SM-kautensa jo toukokuussa Karviassa, mutta rallicross-luokille (SuperCar, Autokrossi, V1600 RC) kyseessä oli kauden avauskilpailu.

Rallicrossin kuninkuusluokassa, Supercareissa, Jari Tuuri (Valkealan UA) ajoi Skoda Fabiallaan kotiyleisön edessä komeaan voittoon ja saalisti täydet SM-pisteet avauskilpailusta.

Alkuerissä toiseksi nopeinta vauhtia pitänyt Tuuri sai A-finaalissa erinomaisen startin ja tykitti kärkipaikalla aina ruutulipulle asti.

– Perjantain vapaissa harjoituksissa auto syttyi palamaan, mutta saatiin onneksi kuntoon. Kaksi ensimmäistä alkuerää meni hyvin, mutta kolmannessa oli vähän taktiikkavirheitä. Finaalissa pääsin sitten kakkospaikalta startissa kärkeen ja sen jälkeen lopulta aika helppoa, vaikka ei olisi uskonut. Hieno päivä oli, Tuuri kommentoi kisan jälkeen.

Toiseksi ajoi kalkkiviivoilla sarjaan ilmoittautunut Noormarkun UA/MK:n Joni-Pekka Rajala ja kolmas oli Valkealan Urheiluautoilijoita edustava Anton Seppä. Tiukan taistelun jälkeen neljänneksi sijoittui Jukka Pykäläinen (Oriveden Seudun UA).

Latvian Arnis Odins piti Hyundaillaan koko porukan nopeinta vauhtia alkuerissä, mutta joutui finaalissa ongelmiin ja taipui suomalaiskuskien taakse lopulta viidenneksi.

Autokrossi-luokassa viime kauden SM-hopeamitalisti vasta 15-vuotias Joni Turpeinen (Kotkan UA) oli alkuvaikeuksien jälkeen erinomaisessa vauhdissa ja piti Toyota MR2:llaan muut takana A-finaalissa.

Autokrossi-luokan voittaja Joni Turpeinen

– Päivä ei lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäisessä erässä kärkipaikalta päävirrat lähti pois, kun käsi osui katkaisijaan. Mutta sen jälkeen lähti onnistumaan ja tässä ollaan, yritetään jatkaa kautta samaan malliin, Turpeinen totesi tyytyväisenä.

66:n SM-mitalin mies Joni-Pekka Rajala saalisti heti kauden avauksesta kaksi palkintokorokepaikkaa ajamalla myös Autokrossi-luokassa toiseksi. Luokan palkintokorokkeen täydensi sensaatiomaisesti vasta ensimmäisen SM-osakilpailunsa koppiautolla ajanut 15-vuotias AL-Härmän Joona Ojala.

Viime kauden SM-pronssimitalisti Riku Huuhka (Hyvinkään UA) ajoi Toyota Auriksellaan ylivoimaiseen voittoon V1600 RC -luokassa ja keräsi täydet kolme ylimääräistä SM-pistettä myös alkueristä.

V1600 RC -luokan voittaja Riku Huuhka

Huuhkan takana käytiin kakkossijasta hurjaa taistelua aina viimeisen kierroksen viimeisen mutkaan saakka. Kolmannella sijalla ollut luokan ensikertalainen Jesper Rantanen (AL-Härmä) haki pienessä tilassa ohitusta Kari Pihlaksesta (JaMoKe/UA) aiheuttaen samalla Pihlaksen auton pyörähdyksen. Tilanteesta tuomittiin Rantaselle kilpailun jälkeen lopulta hylkäys, mikä nosti Pihlaksen takaisin palkintokorokkeelle.

Porvoon Seudun UA:n Nicce Bolmqvist nousi kolarin seurauksena luokan toiselle sijalle. Blomqvistin ollessa kuitenkin sarjan ulkopuolinen kuljettaja, jaetaan SM-pisteet järjestyksessään seuraavaksi sijoittuneille.

Crosskart-luokissa kaksi SM-osakilpailua takana

Crosskartien pääluokka Xtrem kulki jälleen tutun nuorukaisen komennossa. Hallitseva Suomen mestari ja rallicrossin V1600-luokassakin jo huippuvauhtiansa esitellyt Riku Huuhka ajoi kauden toiseen voittoonsa ja kasvatti pistejohtoaan sarjan kärkipaikalla.

– Xtrem:n alkuerien viimeisessä lähdössä oli vähän ongelmaa, kun hirtti kaasu kiinni ja siitä mentiin seinään. Ja V1600-luokassa toisessa lähdössä alkoi sulakkeita palamaan ja auto hyytyi viivalle. Vähän oli vaikeuksiakin, mutta niistä selvittiin ja aika hienosti meni nuo molempien luokkien finaalit. Kovasti odotan jo seuraavaa Jalasjärven kisaa, Huuhka kommentoi.

Luokan toiseksi ajoi A-finaalissa hienon taistelun jälkeen Karvian UA/MK:n Joonatan Ylilammi nostaen itsensä samalla Huuhkan taakse sarjan toiselle sijalle. Kolmas oli Kouvolan Seudun Autourheilijoiden Marko Vainikka.

Kartingista crosskartin puikkoihin tälle kaudelle siirtynyt Etelä-Pohjanmaan UA:n Peetu Matalamäki täräytti Xtrem Junioreiden voittoon heti uransa toisessa SM-osakilpailussa. Voitto nosti Matalamäen SM-pistetaulukossa kolmanneksi.

Koko päivän erinomaisessa vauhdissa ollut sarjakakkonen Peetu Piira (AL-Härmä) sortui A-finaalissa vilppilähtöön. Ylimääräisen jokerilenkin rangaistuksesta huolimatta Piira taisteli ilmiömäisesti luokan toiselle sijalle. Kolmanneksi ajoi avauskisan ykkönen ja sarjakärjessä jatkava Kotkan Urheiluautoilijoita edustava Pauli Turpeinen.

Minea Perämäki (Honkajoen MK/UA) jatkoi Tykkimäellä erinomaisia otteitaan 125/250cc -luokassa. Kaksi osakilpailua, kaksi voittoa ja täydet sarjapisteet kauden alkuun.

Luokassa toinen oli Viron Armin Raag ja kolmanneksi ajoi Kauhavan Urheiluautoilijoita edustava Kasperi Ahonen.

85-kuutioisten ykköseksi ajoi Kankaanpään UA:n Iivari Männistö. Voitto nosti Männistön kahden osakilpailun jälkeen komeasti sarjan piikkipaikalle.

A-finaalissa Männistölle hyvää painetta antanut Viljami Saarinen (PR-Racing) oli lopulta toinen ja kolmanneksi korkeimman pistepotin nappasi Pohjois-Hämeen UA:n Onni Kangasaho. Avauskisan voittanut Kevin Sundqvist (AL-Härmä) oli Kouvolassa neljäs.

Rallicrossin SM-kausi jatkuu 27.-28. heinäkuuta, kun edessä on Rallicross SM:n ja RX Mastersin Jalasjärvellä ajettava yhteiskilpailu, crossin superviikonloppu.

125/250cc

1. Minea Perämäki 40p

2. Topias Honkala 30p

3. Kasperi Ahonen 26p

4. Minea Rantanen 25p