Kuskiton auto on jo nykypäivää

Teknisesti olisi mahdollista valmistaa auto joka liikkuu paikasta a paikkaan b ilman kuskia. Itseasiassa tällaisia autoja on ollut jo kymmenen vuotta. Tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava oli käymässä viime viikolla Lohjalla Luksian LUUDIILI tilaisuudessa ja kertoi luennollaan omia näkemyksiään kuskittomasta autoilusta.

– Robottiauto on nykyaikaa. Se tekee vähemmän virheitä kuin ihminen, on varmempi ja kaikessa suhteessa helpompi. Tulevaisuudessa, aivan lähellä jo 2020-luvulla, ensimmäiset oikeasti kuskittomat autot valtaavat tiemme öisin kun renkailla rahdattavat tavarat alkavat liikkua tyhjillä teillä yöaikaan, maalaili Halava tulevaisuuden kuvia.

Öisin liikkuvat logistiikkapalvelut poistavat rekat päiväliikenteestä ja tulevat toimimaan ensimmäisessä aallossa täysin kuskittomaan maailmaan mentäessä. Henkilöliikenne seuraa väistämättömästi perässä. Suomessa on käynnistetty jo lakimuutos, mikä mahdollistaisi tällaisten ajoneuvojen ilmestymisen liikenteeseen.

Tulevaisuuden maailma on robottiautojen

Ei siis tarvitse paljoa miettiä kun sellaiset ammattiryhmät kuin kuorma-autoilijat, autokoulunopettajat ja pian linja-autokuskit tulevat saamaan itselleen aivan erilaisen ammatin. Linja-autoissa tarvittaneen jonkinlainen henkilövalvonta jo ihan turvallisuuden suhteen mutta kuskia ei tulevaisuudessa enää tarvita ja kuka autokoulunopettajaa tarvitsee kun autot ajavat itsestään.

Suomessa Trafi on aktiivisesti mukana kehittämässä robottiautojen vaatimia säännöksiä ja pyrkii levittämään teknologian ”ilosanomaa” suomalaisiin yrityksiin, kuten Nokiaan, joilla on robottiautojen ratkaisuissa tarvittavaa osaamista.

Vastaa