RSJM: Rallin Suomen Juniorimestaruussarja starttasi Riihimäen lumilla

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja (RSJM) käynnistyi lauantaina SM Auto Sorsa Riihimäki-rallissa, joka ajettiin Lopen ja Hausjärven maukkailla tiestöillä. Tiestö oli olosuhteiden puolesta aivan loistokunnossa, lisäksi mukana oli suhteellisen paljon yksityisteitä, joten nopeudetkin pysyivät maltillisina. Haastetta reitissä kuitenkin riitti ja ulosajojakin nähtiin.

Nuorten SM:ssä mukaan oli ilmoittautunut 13 autokuntaa, mukana viime vuoden mestari Esko Kytömäki, sekä edellisvuoden mestari Ville Vatanen. Nuoret ovat iältään 14-18 vuotiaita, kuljettajan tulee tämän vuoden aikana täyttää 15 vuotta ja vaihtoehtoisesti ylärajana saa kauden ajaa loppuun jos täyttää tänä vuonna 18 vuotta. Nuorten SM:n kuljettajat ajavat SM4-luokan sisällä, keräten samalla myös yleisen SM-sarjan pisteitä. 

Riihimäellä Nuorten voitokkainta vauhtia piti kauden 2022 Nuorten mestari Ville Vatanen, joka nuottikisoja ajoi menestyksekkäästi jo viime kauden ajan. Vatanen ja kartanlukija Hannu Lamminen olivat kilpailun tilanteesta tarkasti ajan hermolla läpi päivän. SM4-luokan kärjessä muutaman sekunnin johdossa toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle startannut Henri Sääskilahti tuiskahti hankeen ja sen jälkeen Vatasen autokunnassa todettiin yli minuutin johtoasemassa olevan järkevintä ajaa viimeinen erikoiskoe varmistellen.

Voittomarginaali toiseksi ajaneeseen kaksikkoon Lauri HalonenNiklas Heino oli 1:04,7. Kolmanneksi nuorissa sijoittui kaksikko Aaron HolopainenToni Koskela, joiden ero Vataseen oli maalissa oli 1:51,7, mutta plakkariin tarttui komeasti pohja-aika viimeiseltä erikoiskokeelta, Vatasen viedessä muut pohja-ajat.

– Katsottiin ennen viimeistä erikoiskoetta ettei kannata alkaa hölmöilemään ja tultiin viimeinen erikoiskoe riskejä kaihtaen. Mitään ongelmia ei ollut koko päivänä, auto toimi moitteetta kuten miehetkin, kertoo 17-vuotias Vatanen.

Voitaneen sanoa että toiseksi sijoittuneessa autokunnassa oltiin myös tyytyväisiä uran ensimmäisen SM-rallin tulokseen. Kilpailun ja koko sarjan nuorin kuljettaja 14-vuotias Lauri Halonen lennätti itsensä toiseksi.

– Viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä tiesimme, että Sääskilahti oli ajanut kärjestä pihalle ja ainakin kolmospaikka olisi hanskassa, joten ajettiin se läpi perusvarmaa vauhtia. Maalissa valkeni, että ajettiin todellakin toiseksi uran ensimmäisessä SM-rallissa, fiilis oli jotenkin sanoinkuvaamaton, olihan se huikeaa, Halonen tunnelmoi.

Päivän kolmanneksi ajanut 15-vuotias Aaron Holopainen sai viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa aidolla reaktiollaan rallikansan sympatiat liikkeelle kuultuaan pohja-ajastaan. 

– Oikeestiko pohjat? Miten voi olla? Kiitos kaikille sponsoreille ja tosi hienot tiet oli. Tuurissa jatketaan sitten, Holopainen pyöritteli päätään vahvasti hämmentyneenä.

Hallitseva mestari Esko Kytömäki oli vaikeuksissa läpi päivän. Tuloksena nuorissa sija 9, mutta SM4-luokan puolella vasta sija 16.

– Kakkospätkä tuli vähän sinnepäin kun siinä oli osittain tuttua osuutta. Muutoin ongelmia riitti, virrat temppuili ja autoon tuli pakokaasua sisään. Myöhemmin tarkastellessa huomasimme että kannentiiviste on entinen, joten ennen Tunturia on koneremontti edessä, Kytömäki paljasti

Junioreissa siirryttiin Nuorten tapaan nuotteihin ja samalla myöskin kaluston mukaiseen luokkaan yleisen SM:n sekaan. Tämä avasi mahdollisuuden myös nelivetokaluston käyttöön junioreille. Lisäksi Suomi Cupissa kaksivetokalustolla kilpailevilla on mahdollisuus kerryttää RSJM-pisteitä. Juniorikuljettajaksi luokitellaan kuljettajat, joiden kokemus ja nousupisteet eivät vielä oikeuta yleisen luokan lisenssiin.

Päivän nopein juniori oli ensimmäistä ralliaan ajanut, SM5-luokassa ajanut Rasmus TuominenAntti Nordström kaksikko Mitsubishi Lancer EVO9:llä. Sijoitus SM5-luokassa oli viides.

– Maalissa ollaan, ehkä 15 eri vikaa autossa päällä. Tultiin hitaasti ilman paukkuja ja auto heittelee ties minne, ilman mitään osumia tultiin kuitenkin. Kyllä tää ralli hienoa on, pimeässä ajaminen on haastavaa kun vielä lunta on tullut aika reippaasti samalla. Kyllä me Tunturissa viivalla ollaan, tarinoi Tuominen.

Päivän toiseksi nopein juniori oli Pasi PaakkariJuhana Raitanen Skoda Fabia R5:lla, jotka sijoittuivat SM1-luokassa seitsemänneksi. Kolmanneksi nopeimman Juniori-suorituksen teki Suomi Cupin puolella toiseksi ajanut pari Henri AltomaaJussi Kärpijoki, jotka ajoivat etuvetoisella Ford Escort RS 2000:lla.

Edelle Suomi Cupissa ennätti Juuso JorvalaPasi Törmä Toyota Corolla GT:llä, kolmanneksi puolestaan Suomi Cupissa ajoi Kim ForsgrenArttu Vastamäki BMW M3:lla.

Yli 50-vuotiaat 1-ohjaajat kilvoittelevat oman luokkansa sijoitusten ohessa Masters Cupista. Päivän nopein Masters Cupilaisten autokunta oli Mikko EskelinenArto Kapanen, jotka ajoivat SM1-luokassa Skoda Fabia R5 EVO:lla neljänneksi. Samaan sijoitukseen SM2-luokassa suoriutuivat Ville RuokanenTimo Pallari, jotka ajoivat Ford Fiesta Rally3:lla. Masters Cupissa pisteet kertyvät oman luokan sijoituksen mukaan joten Eskelinen ja Ruokanen ovat tasapisteissä kärjessä.

Seuraavaa sijaa jakavat Kees Burger SM1-luokasta sekä Arto Juolahti SM5-luokasta.

Sarjasäännöt »

Vastaa Ralli SM -sarjan kävijäkyselyyn ja voita rallipassit Suomen MM-ralliin »

SM-luokkien nopeimmat juniorit: SM Auto Sorsa Riihimäki-ralli

SM1
Pasi Paakkari   

SM3
Severi Jokioinen

SM4
Roope Hirvonen 

SM5
Rasmus Tuominen

SC1
Henri Altomaa

Kaikki tulokset »

Nuorten SM -tulokset: SM Auto Sorsa Riihimäki-ralli

Nuorten SM
1. Ville Vatanen
2. Lauri Halonen
3. Aaron Holopainen

Kaikki tulokset »

Suomi Cup -tulokset: SM Auto Sorsa Riihimäki-ralli

SC1
1. Juuso Jorvala 1:09:08,2
2. Henri Altomaa +1:22,9
3. Kim Forsgren +2:03,0

Kaikki tulokset »

Yksi kommentti artikkeliin ”RSJM: Rallin Suomen Juniorimestaruussarja starttasi Riihimäen lumilla”

Vastaa