Miksi autojen hinnat laskevat heti liikkeestä ulos ajettaessa?

Kun ajat uuden autosi ulos autoliikkeestä, moni asia muuttuu. Tuo hetki merkitsee myös sen prosessin alkua, jossa uuden autosi arvo alkaa alentua. Heti kun se poistuu jälleenmyyjän tontilta, sen ”upouusi auto” -asema katoaa ja sen arvo alkaa laskea. Mutta miksi autojen hinnat sitten alenevat selvästi heti käyttöönoton jälkeen?

Keskeisimmät syyt arvon alenemiseen

Arvon alenemiseen vaikuttavat ensisijaisesti yksinkertaiset taloudelliset tekijät, kysyntä ja tarjonta. Vaikka jälleenmyyjiltä on vuosittain saatavilla rajallinen määrä uusia autoja, niitä ostavien ihmisten määrä kasvaa joka päivä. Kun ostajia on enemmän kuin autoja, valmistajat pystyvät pitämään hinnat korkeammalla tasolla kuin käytettyjen ajoneuvojen hinnat. 

Kun upouusi auto otetaan liikennekäyttöön, se muuttuu niukasta hyödykkeestä, jolla on suhteellisen suuri kysyntä, laajemmin saatavilla olevaksi hyödykkeeksi. Tämä muutos laskee sen kokonaisarvoa, koska markkinoilla on tällöin enemmän autoja, jotka kilpailevat ostajien huomiosta ja rahoista. 

Myös muut tekijät, kuten käytön myötä kertyvä kuluminen sekä omistuksen aikana sattuneet vahingot tai onnettomuudet, vaikuttavat osaltaan arvon laskuun ajan myötä. Lisäksi autonvalmistajat julkaisevat säännöllisesti uusia malleja, joissa on kehittynyttä teknologiaa ja muotoilua, jotka voivat saada vanhemmat mallit näyttämään vanhentuneilta. Kaikki nämä tekijät auttavat laskemaan käytettyjen ajoneuvojen jälleenmyyntihintoja entisestään suhteessa niiden alkuperäiseen arvoon niiden lähtiessä jälleenmyyjän tontilta. 

Jälleenmyyntiarvoon voi vaikuttaa

Viime kädessä autojen omistajien pitäisi olla tietoisia siitä, että auton hinnan alenemisesta ajan myötä ei voi välttyä. Poikkeuksia ovat ainoastaan klassikkoautot, joiden arvo nousee sen sijaan, että hinta laskisi. Auton hinnan taustalla olevien taloudellisten periaatteiden ymmärtäminen voi auttaa sinua odotuksiesi suhteen. Esimerkiksi Mazdan hinnastosta voidaan nähdä, että uudet hybridiautot maksavat bensiini- ja dieselkäyttöisiä autoja enemmän: https://www.mazda.fi/hinnastot

Mitä paremmin olet perillä, mistä autojen hinnat koostuvat, sitä paremmin osaat ottaa huomioon myös autosi tulevan jälleenmyyntiarvon. Kun auton omistajat ovat tietoisia arvon alenemiseen vaikuttavista tekijöistä, he voivat ryhtyä toimiin ajoneuvojensa jälleenmyyntiarvon minimoimiseksi. He voivat esimerkiksi pitää autonsa hyvässä kunnossa ja huoltaa sitä säännöllisesti, jotta kulumisen vaikutus vähenee. He voivat myös valita malleja, joiden ominaisuudet ovat haluttuja vielä pitkään. 

Vastaa