Ralli SM: Rovanperä tarjoili harvinaista herkkua Rovaniemellä – Asunmaa SM1-luokan kärjessä yötauolle

Rallin suomenmestaruussarjan toinen osakilpailu, jo 59. kertaa ajettava legendaarinen Arctic Lapland Rally käynnistyi perjantaina viidellä erikoiskokeella. 75 erikoiskoekilometriä kattanut avauspäivä tarjosi rallifaneille runsaasti erikoisherkkua Kalle Rovanperän ja Elfyn Evansin muodossa, jotka kilpailevat SM-luokkien ulkopuolella. Toyotan MM-rallitiimin kuljettajaparit ovat mukana testaamassa kahden viikon päästä ajettavaa Ruotsin MM-rallia varten.

Rovanperä, joka ajaa Rovaniemellä kauden ensimmäistä kilpailuaan, otti kisan komentoonsa heti avauspätkällä ja tykitti pohjat myös päivän kolmelle seuraavalle erikoiskokeelle. Ainoa kauneusvirhe täydelliseen sarjaan tuli viimeisellä raviratapätkällä, jonne Evans kellotti pohjat 0,2 sekunnin erolla Rovanperään. Viiden erikoiskokeen päätteeksi kaulaa tiimikaveriin oli kertynyt kuitenkin jo lähes puoli minuuttia. 

– Metsäpätkät meni tänään hienosti, viimeisellä raviratapätkällä tuli muutama virhe. En halunnut kuitenkaan tehdä mitään säätömuutoksia enää viimeiselle vaan kokeilla, miltä auto tuntuu metsäsäädöillä, Rovanperä kertoi. 

– Fiilis on parantunut ja ollaan saatu niitä asioita esille mitä haettiinkin. Hieno päivä, hieno keli ja pätkät. Porukkaa on ollut tosi paljon katsomassa, joten onhan se siistiä ollut ajaa, Rovanperä fiilisteli päivän päätteeksi. 

Viime viikonloppuna Monte-Carlon MM-avauksessa kolmanneksi ajanut Evans ei pystynyt Rovanperän vauhtiin vastaamaan. Toki, kun kyseessä on molemmille testikisa, ei suuria johtopäätöksiä kannata tuloksista kuitenkaan vetää. 

– Päivä ei ollut paras mahdollinen. Alku oli ihan hyvä, mutta sitten teimme vähän muutoksia autoon ja ne eivät oikein toimineet kuten halusimme, loppupäivä oli vähän kamppailua sen kanssa. Iltapätkillä oli irtolunta enemmän ja se oli auton kanssa vähän huono yhdistelmä, Evans kommentoi.

Teemu Asunmaa kärjessä yötauolle SM1-luokassa

Kautensa Rovaniemellä aloittava viime kauden SM1-luokan mestari Teemu Asunmaa oli totutun vahvassa vireessä. Viidensiä poronsarviaan jahtaava alavutelainen ajoi Skodallaan tasaisesti luokan kärjen tuntumassa koko päivän ja kuittasi johtopaikan 5,6 sekunnin erolla ennen Mikko Heikkilää. Yleiskilpailussa Asunmaa on kolmantena Rovanperän ja Evansin jälkeen. 

– Aika helppo päivä, ei ollut mitään erikoista. Lyöntiä ei tarvinnut laittaa päälle missään vaiheessa, vaan sai keskitietä ajella, Asunmaa kertoi. 

Ensimmäistä kisaansa uudella Toyotan GR Yaris Rally2 -autolla ajava ja Ruotsin MM-rallia varten testaava Heikkilä suoriutui auton ensikasteesta lumisissa kilpailuolosuhteissa äärimmäisen vahvasti. 

– Yllättävän paljon hävittiin päivän viimeisellä, ei se tuntunut niin huonolta. Ihan kohtuullisen hyvä päivä kuitenkin meille uudella autolla, Heikkilä arvioi. 

Luokassa kolmantena yötauolle lähtee myöskin ensimmäistä kisaansa Toyotalla ajava sarjakärki Roope Korhonen. Eroa Asunmaahan kertyi 18 sekuntia. 

Skodan RS-autoa käskevä Lauri Joona johti luokkaa aina kisan kolmannelle erikoiskokeelle asti, kunnes ajoi ulos ja menetti aikaa ennen kuin sai auton takaisin ladulle. 

– Otin vasemmalle kääntyvän liian sisältä ja auto nousi kahdelle pyörälle. Oli pitkään siinä ja tässä, että kaatuuko. Imaisi kuitenkin keulan täyteen lunta ja oli pakko putsata lumet ettei kone kuumene, Joona kertoi

Hokkala varmalla ajolla SM2-luokan kärkeen 

Henri Hokkala jatkoi siitä mihin Riihimäen avauskisassa jäi, ja otti kisan komentoonsa heti avauspätkällä. Liikaa ei Hokkalan tarvinnut repiä, sillä ennakkoon kovimmat kilpakumppanit ajautuivat ongelmiin. Jesse Kallion matka hidastui penkkaosumasta ja Toni Herranen puolestaan kärsi rengasrikon. Molemmat pääsivät kuitenkin jatkamaan, toisin kuin Ville Ruokanen, jonka matka päättyi vaihteisto-ongelmiin. 

– Vähän taas perinteistä perjantaihärväystä oli tuolla viimeisellä, mutta ihan hyvä päivä. Tästä on mukava lähteä huomiseen, joka tulee tosin olemaan todella mielenkiintoinen lumisateen iskiessä, Hokkala ennakoi. 

Kakkosena päivän päätti toista kisaansa luokassa ajava Jooa Iivari ennen paraguaylaisvieras Diego Dominguez Berajanoa

Kauppinen ja Lassila odotetusti SM3-luokan kärjessä

Riihimäellä hylkäyksen myötä nollapisteet plakkariin kerännyt Tuukka Kauppinen ei lähtenyt varmistelemaan Tunturissa vaan karkasi yötauolle puolen minuutin johdossa. 

– Vähän oli alun pitkillä pätkillä hakemista, mutta viimeisellä metsäpätkällä saatiin sitten repäistyä, Kauppinen kertoili illan viimeisen erikoiskokeen jälkeen. 

Sarjakärki Leevi Lassila ei pystynyt kunnolla vastaamaan Kauppisen iskuun. 

– Katsotaan miten se huomenna lähtee rullaamaan, Tuukka ajoi tänään tosi kovaa ja jälkimmäisillä pätkillä ei pystytty vastaamaan kunnolla, Lassila kertoi. 

Kolmannelta paikalta lauantaihin lähtee Joni Korhonen

Vatasella nopeat kädet myös Rovaniemellä

Riihimäen ykkönen ja luokkakärki Ville Vatasen kädet kävivät Rovaniemelläkin sitä tahtia, että suurella osalla luokan kuskeilla ei ollut asiaa Toyota Auris -kuskin vauhtiin. Henri Sääskilahti on vielä tarkkailuasemissa 20 sekunnin päässä, mutta muut ovat jääneet jo kauas. 

– Päivä meni hyvin. Reitti oli hienossa kunnossa ja auto on pelannut hyvin. Huomenna on kuitenkin varmasti kovaa kilvanajoa tiedossa eikä yhtään saa löysätä, Vatanen kommentoi. 

Kolmantena olevalla Tomi Tikkisellä on jo yli minuutti kärkeen. Kolmannesta sijasta käydään kuitenkin kovaa sekuntikamppailua, sillä neljäntenä oleva Roope Hirvonen on vain reilun sekunnin päässä. 

SM5-luokan kärjessä kova kato

Kansallisessa nelivetoluokassa kärjen osalta nähtiin harvinaisen paljon keskeytyksiä. Luokkajohtaja Pekka Keski-Korsu aloitti vahvasti ja piiskasi Fiesta S2000:n kärkeen, vain todetakseen neljännellä erikoiskokeella laturin rikkoutuneen. Edessä siis keskeytys. 

Sama kohtalo oli johtopaikan perineellä Arttu Lähdeniemellä, jonka Mitsubishi antautui ennen illan viimeistä erikoiskoetta. 

Johdossa lauantaihin lähtee paikalliskuski Miikka Vuokila ennen Yrjö Marttia ja Jarkko Hosikea, jotka ovat kuitenkin jääneet jo 4 minuuttia Vuokilasta. 

Arctic Lapland Rallya voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n suorien lähetyksien välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi.

 Ilmoittautuneiden lista »
Sarjasäännöt »
Tiimimestaruuskilpailu »

59. Arctic Lapland Rally: Tulokset EK 5/12

Yleiskilpailu
1. Kalle Rovanperä 36:16,1
2. Elfyn Evans +24,6
3. Teemu Asunmaa +2:40,9
4. Mikko Heikkilä +2:46,1
5. Roope Korhonen +2:59,3

SM1
1. Teemu Asunmaa 38:57,0
2. Mikko Heikkilä +5,2
3. Roope Korhonen +18,4
4. Nikolay Gryazin +25,1
5. Benjamin Korhola +30,9

SM2
1. Henri Hokkala 40:44,2
2. Jooa Iivari +18,4
3. Diego Dominguez Bejarano +37,1
4. Fabio Schwarz +2:29,0
5. Petr Borodin +2:29,4

SM3
1. Tuukka Kauppinen 43:24,7
2. Leevi Lassila +29,8
3. Joni Korhonen +1:17,8
4. Juhana Raitanen +1:48,1
5. Ossi Pohjanharju +2:14,0

SM4
1. Ville Vatanen 47:01,0
2. Henri Sääskilahti +19,7
3. Tomi Tikkinen +1:03,9
4. Roope Hirvonen +1:05,2
5. Lauri Halonen +1:14,7

SM5
1. Miikka Vuokila 42:21,62. Yrjö Martti +3:53,2
3. Jarkko Hosike +4:01,6
4. Pentti Veikkanen +4:14,9
5. Juha Karilainen +4:50,4Kaikki tulokset »

2 kommenttia artikkeliin ”Ralli SM: Rovanperä tarjoili harvinaista herkkua Rovaniemellä – Asunmaa SM1-luokan kärjessä yötauolle”

Vastaa