Ralli SM: Tähdet tuikkivat viikonloppuna Tunturissa – Kuka nostelee myyttiset poronsarvet?​

Rallin suomenmestaruussarja jatkuu tulevana viikonloppuna 1.-3. helmikuuta Rovaniemellä, jossa ajetaan yksi sarjan klassikkokilpailuista, jo 59. kertaa kilpailtava Arctic Lapland Rally. Kansankielellä Tunturirallina tunnettu arktinen seikkailu houkutteli tämän vuoden versioon 124 kuljettajaa, joista peräti 34 tuo ralliin kansainvälistä väriä. Kaikkiaan kuljettajia on mukana 21 eri maasta. 

Ralli käynnistyy perjantaina 2. helmikuuta Rovaniemen Lordin Aukiolta klo 11, josta suunnataan kohti kisan viittä ensimmäistä erikoiskoetta ennen yötauolle siirtymistä. Lauantaina edessä on vielä seitsemän pikataivalta ennen klo 20:15 käynnistyviä maalijuhlallisuuksia. Torstaina vielä ennen varsinaisia erikoiskokeita ranteet avataan perinteisellä Vennivaaran testierikoiskokeella klo 13 alkaen. 

Rovanperä aloittaa kautensa Rovaniemellä

Tunturin kirkkain tähti on luonnollisesti Toyotan MM-rallitiimin Kalle Rovanperä, joka ajaa viikonloppuna vuoden ensimmäisen rallinsa. Osittaisen MM-ohjelman tällä kaudella ajava Rovanperä hakee Rovaniemeltä tuntumaa kahden viikon päästä vuorossa olevaan Ruotsin MM-ralliin. 

Viikonloppuna erikoiskokeille starttaa peräti kaksi Rally1-luokan peliä, sillä mukana on myös toinenkin Toyota-pilotti, Elfyn Evans. Evans oli mukana jo viime viikolla rallin MM-kauden avauksessa Monte-Carlossa, jossa walesilaiskuski sijoittui kolmanneksi Thierry Neuvillen ja Sebastien Ogierin jälkeen. 

Toyota-väriä nähdään myös Jari-Matti Latvalan toimesta. Latvala kilpailee Tunturissa tutulla Historic-luokituksen Toyota Celicalla kartanlukija Juho Hännisen kanssa.

Kuka vie poronsarvet?

SM1-luokassa taso on äärimmäisen kova, Tunturissa nähdäänkin luokan historian osalta yksi kovimmista kuskikattauksista. Mukana on peräti 26 kuljettajaparia, joista monet tullaan näkemään myös Ruotsin MM-rallin WRC2-luokassa. Legendaarisista SM1-luokan voittajalle palkinnoksi luovutettavista poronsarvista tullaan siis käymään äärimmäisen huikea kamppailu.

SM-sarjan tämän kauden vakionimistä ykkössuosikki on Riihimäen avauskilpailun voittaja Roope Korhonen, joka vaihtaa kalustoa Skodasta uunituoreeseen Toyotan Rally2-kilpuriin. GR Yaris Rally2 nähdään Tunturissa ensimmäistä kertaa lumella, joten vielä tässä kohtaa on vaikea sanoa auton voimasuhteesta esimerkiksi valtamerkki Skodaan verrattuna. 

Seuraavilla sijoilla olevat Benjamin Korhola ja Anssi Rytkönen sekä Riihimäellä viimeisellä erikoiskokeella kakkossijalta hankeen ajanut Niclas Grönholm lukeutuisivat normaalissa SM-kisassa suosikkeihin. Luokan vierailijoiden taso on kuitenkin sitä luokkaa, että ei voida puhua lähellekään normaalista kisasta.

Edellä mainittujen urakkaa jatkossa tällä kaudella ei helpota sekään, että viime vuonna luokan mestaruuden voittanut ja Riihimäen väliin jättänyt Teemu Asunmaa on mukana Rovaniemellä sekä kauden lopuissa osakilpailuissa. 

Luokassa mukana on tukku mielenkiintoisia vierailijoita niin Suomesta kuin ulkomailta. Kotimaan Mikko Heikkilä ja Lauri Joona saattavat olla jopa suurimmat kisan ennakkosuosikit. Ulkomaan kärkeä edustavat Montessa WRC2-luokan kolmanneksi ajanut Nikolay Gryazin ja kautensa aloittava Georg Linnamäe. Oman mausteensa soppaan tuovat Toyotan junioriohjelman Yuki Yamamoto ja Hikaru Kogure

Huomionarvoista on kuitenkin se, että ulkomaalaiset kuljettajat, jotka eivät ole rekisteröityneet sarjaa ajaviksi kuljettajiksi, eivät tule myöskään syömään suomalaiskuskeilta pisteitä Rovaniemellä. 

SM2-luokassa ennätysmäärä kuljettajia

SM2-luokassa kausi avattiin Henri Hokkalan komennossa ja viime vuonna luokan hopeamitalin napannut jyväskyläläinen saapuu myös Rovaniemelle ykkössuosikkina. Helpolla voitto ei Riihimäellä irronnut eikä se sitä tule olemaan Tunturissakaan. Kovimman vastuksen tarjoavat kotimaan kuljettajat Jesse Kallio, Toni Herranen, Jooa Iivari sekä paikallisosaamista tarjoava Ville Ruokanen.

Luokkaan ilmoittautui ennätysmäärä kilpailijoita sen historian aikana, 16, joista peräti yhdeksän saapuu Rovaniemelle muualta kuin Suomesta. Ennakkoon kovaan suomalaisrintamaan haasteen tarjoaa Paraguayn Diego Dominguez Bejarano, joka on viime vuoden WRC3-luokan hopeamitalisti. 

Kauppinen hakee revanssia

Leevi Lassila kuittasi SM3-luokan voiton Riihimäellä ja lähtee siis metsästämään toista voittoaan luokan kärkipaikalta. Tuukka Kauppinen oli hurjassa iskussa jo kauden avauksessa, mutta nuoren laukaalaislupauksen kilpailusuoritus hylättiin kisan puolivälissä. Kauppinen ehti kuitenkin todistaa vauhtipotentiaalinsa ja on Lassilan kanssa luokan kuumin suosikki voittajaksi myös Rovaniemellä. 

SM2- ja SM3-luokissa lisäjännitystä tuo myös täksi kaudeksi paluun tehnyt Flying Future Star -kilpailu, jossa voittaja saa palkinnoksi täydellisen kilpailupaketin Suomen MM-ralliin. Lue ohjelmasta lisää täältä

Vatanen SM4-luokan kärkipaikalta arktiseen seikkailuun 

SM4-luokkaan ilmoittautui mukaan 14 kuljettajaa, joista ensimmäisenä matkaan starttaa Riihimäen voittaja Ville Vatanen. Vatasen perään lähtee pitkään Riihimäellä voitossa kiinni ollut Henri Sääskilahti, jonka kisa päättyi kuitenkin ulosajoon toiseksi viimeisellä erikoiskokeella.

Rallikansaa Riihimäellä säväyttänyt 14-vuotias Lauri Halonen on lähtövuorossa kolmantena. 

Keski-Korsu ja Lähdeniemi ykköskuumina SM5:ssä

Riihimäellä SM5-luokassa voittokamppailu käytiin Pekka Keski-Korsun ja Nico Valkosen välillä. Valkosen keskeytettyä Keski-Korsu ajoi ylivoimaiseen voittoon ja nosti itsensä ykkössuosikiksi Rovaniemelle.

Valkosta ei viikonlopun kisassa nähdä, joten kovimmaksi haastajaksi nousee Riihimäen kakkonen, Arttu Lähdeniemi. Lähdeniemi ei aivan huippuvauhtiin avauskisan teknisemmillä teillä päässyt, mutta Rovaniemen vauhdikkaammat erikoiskokeet sopinevat ennakkoon paremmin Lähdeniemen Mitsubishille, joka nostaa luokan kakkosen osakkeita roimasti. 

Arctic Lapland Rallya voi seurata tuttuun tapaan Moottoriurheilu TV:n suorien lähetyksien välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

Ilmoittautuneiden lista »
Sarjasäännöt »
Tiimimestaruuskilpailu »

Arctic Lapland Rally -reitti & aikataulu

Kilpailun aikataulu

Perjantai 2.2.

11:01 Kilpailun lähtö, Lordinaukio, Rovaniemi
11:43 EK 1 Aittajärvi 1, 22,47km (Tie suljettu 9.30-16.00)
12:56 EK 2 Mäntyvaara 1, 3,69km
13:06 Huolto A, Mäntyvaara
15:19 EK 3 Siikakämä Kivalo, 26,03km (Tie suljettu 13.00-20.00)
16:32 EK 4 Kaihuavaara, 19,62km (Tie suljettu 14.30-21.30)
18:25 EK 5 Mäntyvaara 2, 3,69km
18:35 Huolto B, Mäntyvaara

Lauantai 2.3. 

08:00 Osan 2 lähtö, Mäntyvaara
08:43 EK 6 Aittajärvi 2, 22,47km (Tie suljettu 6.30-13.30)
09:46 EK 7 Siikakämä, 26,00km (Tie suljettu 07.30-14.30)
10:59 EK 8 Ounasvaara / Kaukomaa, 1,15km
11:29 Huolto D, Mäntyvaara
14:12 EK 9 Sarriojärvi 1, 32,65km (Tie suljettu 12.00-22.00)
16:15 EK 10 Patovaara, 7,26km (Tie suljettu 14.00-21.00)
16:58 EK 11 Kemijärvi, 2,27km (Tie suljettu 14.00-22.00)
18:01 EK 12 Sarriojärvi 2, 32,65km (Tie suljettu 12.00-22.00)
20:16 Podium, Lordinaukio, Rovaniemi Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai »Lauantai »
————
Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista »

Yksi kommentti artikkeliin ”Ralli SM: Tähdet tuikkivat viikonloppuna Tunturissa – Kuka nostelee myyttiset poronsarvet?​”

Vastaa