Formula1 kausi 2023 alkoi Bahrainissa

Red Bullin Max Verstappen otti paalupaikan Bahrainin Grand Prix’ssä, Formula 1:n vuoden 2023 maailmanmestaruuden ensimmäisessä osakilpailussa lauantaina. Verstappen aloittaa kilpailun tallikaverinsa Sergio Perezin ja Ferrarin Charles Leclercin edellä yhden tunnin aika-ajojen jälkeen, jotka jaetaan kolmeen osioon, joista viisi autoa pudotetaan pois Q1:ssä ja Q2:ssa ennen Q3:n kymmenen parhaan karsintaa. Koko F1 kisakalenteri tarjoaa seurattavaa koko vuodeksi.

Mitä tapahtui Bahrainin GP:n Q1:ssä?

Yuki Tsunoda (AlphaTauri) asetti aikaisen kärkiajan 1m32.132s ennen kuin punainen lippu tarvittiin Leclercin menettäessä suuren osan Ferrarin oikean etujarrun ilmanvaihtokanavasta ensimmäisen lentävän kierroksensa aikana.

Tauon jälkeen kaikki 20 autoa pääsivät radalle. Verstappen kiersi ajan 1m31.295s ennen kuin Fernando Alonso ohitti hänet ajalla 1m31.158s. Nopein aika sitten putosi, kun Leclerc otti P1:sen ajalla 1m31.094s ennen kuin George Russell (Mercedes) otti sen ajalla 1m31.057s ja sitten Carlos Sainz (Ferrari) napasi sen ajalla 1m30.993s. Ensimmäisellä kierroksella kaatuivat Logan Sargeant (Williams, joka tasoitti Lando Norrisin ajan täsmälleen, mutta asetti kierroksensa myöhemmin), Kevin Magnussen (Haas), Oscar Piastri (McLaren), Nyck de Vries (AlphaTauri) ja Pierre Gasly (Alpine, joka menetti 17. nopeimman aikansa ylitettyään rata-alueen rajat ja aloittaa kilpailun viimeisestä lähtöruudusta).

Mitä tapahtui Bahrainin Grand Prix’n Q2:ssa?

Lewis Hamilton asetti aluksi vauhdin Mercedes-tallille ajalla 1.30,901, kunnes Verstappen laukaisi 1.30,503:n ajan ja tallikaveri Perez tuli neljänneksen sekunnin päähän hänestä Red Bullin varhaisessa 1-2-johtoasemassa.

Kun molemmat Red Bullit pysyivät tallissa loppukierroksilla, Leclerc otti P1-paikan ajalla 1.30,282, kaksi kymmenystä nopeampi kuin Verstappen. Russell oli kolmas, Hamilton neljäs, Sainz viides ja Alonso kuudes.

Tämän vaiheen ulkopuolelle jäivät Lando Norris (McLaren), Valtteri Bottaksen ja Zhou Guanyun Alfa Romeot, Tsunoda ja Alex Albon (Williams).

Mitä tapahtui Bahrainin GP:n Q3:ssa?

Ensimmäisellä kierroksella Verstappen otti väliaikaisen paalupaikan ajalla 1m29.897s, kymmenyksen nopeammin kuin Leclerc, joka saavutti 1m30s-tuloksen. Perez oli kolmas, edellä Sainzia (jolla oli suuri hetki 8. mutkassa) ja Strollia.

Alonso ja Mercedesin kaksikko kiersivät myöhemmin, Alonso ja Russell ohittivat Sainzin ja ottivat neljännen ja viidennen sijan tällä hetkellä, kun Hamilton pääsi vain seitsemänneksi.

Leclerc poistui autostaan ennen viimeisiä kierroksia säästääkseen renkaita, mikä antoi Red Bulleille mahdollisuuden parantaa aikaa vapaasti. Verstappen tuotti ajan 1m29.708s kasvattaakseen etumatkaansa kärjessä.

Kilpailun aikana Verstappen piti kärkipaikkansa läpi koko kisan, vaikka Leclerc hetkellisesti painosti häntä. Verstappen vei voiton ylivoimaisesti yli 10 sekunnin erolla seuraavaan kuljettajaan.

Perez ajoi vahvan kilpailun ja piti oman kolmannen sijansa maaliin asti. Leclercin kilpailu päättyi tekniseen vikaan, mikä pudotti hänet sijalta kaksi keskeytykseen.

Mercedeksen Lewis Hamilton kärsi ongelmista kisan aikana ja joutui lopulta keskeyttämään, mikä tarkoitti hänen ensimmäistä keskeytystään F1-urallaan sitten Italian GP:n vuonna 2018.

Verstappenin voitto Bahrainissa antoi Red Bullille vahvan aloituksen kaudelle, mutta kisakausi on vasta alussa ja useat muut tallit yrittävät haastaa heidät seuraavissa kisoissa.